fbpx

Waarom een auto importeren verstandiger is dan een auto in Nederland kopen

Als je op zoek bent naar een luxe Duitse of Italiaanse auto, lees dan vooral verder. Er is een slimme manier om flink te besparen op de aankoop van je volgende auto, maar dan moet je wel ene auto in het buitenland durven kopen.

Waarom is het importeren van een auto goedkoper?

Autodealers zijn er niet blij mee, maar een luxe (Duitse) occasion is in het buitenland flink goedkoper.

Je kunt soms tot wel €10.000 a 15.000 euro besparen op een simpele BMW 5-serie.

De twee belangrijkste redenen zijn:

1. Voordeel door een grotere automarkt

  • Nederland heeft een ontzettend kleine automarkt en ook worden vaak ‘kale’ versies gekocht om de bijtelling te drukken. Wanneer je kiest voor lederen bekleding en alle andere comfort verhogende opties, dan heb je in ons land erg weinig keuze.
  • In Duitsland is de keuze erg groot, ze hebben niet voor niets de grootste automarkt van Europa. Hierdoor is de onderlinge concurrentie ook veel groter.
  • Door deze grote concurrentie zijn de prijzen ook scherp. Ten opzichte van Nederland liggen de prijzen in Duitsland op een realistischer niveau

2. Handig gebruikmaken van belastingvoordelen bij import

BTW VOORDEEL

Wanneer je in Nederland een auto koopt, betaal je 21% BTW. Koop je een auto in een land met een lager BTW tarief, dan hoef je het verschil in Nederland niet bij te betalen. Wanneer je in Duitsland een auto koopt, betaal je 19% BTW. Je hoeft in dit geval geen BTW aangifte in Nederland te doen.

BPM VOORDEEL

  • Op BPM kan flink bespaard worden. In ons land worden auto’s met duizenden euro’s aan BPM belast. Bij aankoop van een nieuwe auto in Nederland betaal je altijd het volledige bedrag aan BPM.
  • Wanneer je een gebruikte auto importeert (vanaf 3000 km/3 jaar oud) dan mag de BPM op basis van de handelswaarde afschrijven.
  • Wanneer je dus bijvoorbeeld een BMW Jahreswagen van enkele maanden oud met 5000 km op de teller koopt, dan betaal je vaan nog 50 a 60% van de originele BPM.

Hoe weet ik wat er in Duitsland te koop is?

Kijk eens op sites als Mobile.de en Autoscout24.de. De prijzen hierop zijn excl. BPM. BPM kun je berekenen met onze gratis BPM-tool.

Hoe importeer ik de auto

Zelf importeren

Wanneer je de auto zelf naar Nederland rijdt, moet je tijdelijke transport kentekenplaten regelen. Daarna moet de auto naar het RDW gebracht worden en wordt de auto ingeschreven. Na een week ontvang je het kentekenbewijs en kun je de kentekenplaten laten maken.

Laten transporteren en importeren

Wil je tijd besparen dan kun je ook de import uitbesteden. Je krijgt de auto binnen drie werkdagen compleet op Nederlands kenteken afgeleverd. Deze full-service import is wel een stuk duurder dan import door je zelf geregeld.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.