fbpx

Zelf een auto importeren? Op deze zaken moet je extra goed letten!

zelfautoimporterenHet is in 2016 wederom erg aantrekkelijk om een auto te importeren. Wie tegenwoordig nog een auto in Nederland koopt is, is veel duurder uit. En dat het aanbod van met name jong gebruikte auto’s over de grens vele malen groter is, mag inmiddels geen verassing meer zijn.

De meeste geïmporteerde auto’s komen nog steeds uit Duitsland. Het is niet ingewikkeld om daar zelf een auto te kopen, maar door gebruik te maken van deze handige tips behoeden we je wel voor de meest voorkomende valkuilen. Op deze manier voorkom je dat een auto importeren uit Duitsland onnodig een stuk duurder uitpakt.

Weet vooraf hoeveel BPM je moet betalen


Stel, je bent op internet je droomauto tegen gekomen. Na contact met de verkoper blijkt de auto nog beschikbaar en je hebt direct een afspraak gemaakt om de auto te bezichtigen. Laat je vooraf goed informeren over hoogte van het BPM bedrag.

Als je een auto importeert uit het buitenland, moet je bij de invoer namelijk BPM betalen. Dit is de belasting die je betaalt als je een buitenlandse auto op Nederlands kenteken zet.

Ondanks dat veel mensen dit denken is het een groot misverstand dat de BPM slechts op één manier berekend kan worden. Dit komt doordat je door de informatie die de Belastingdienst geeft helaas al snel geneigd bent te denken dat dit de enige manier is. In werkelijkheid bestaan verschillende manieren, die ervoor zorgen dat je uiteindelijk zo min mogelijk BPM betaalt. Doe hier dan ook je voordeel mee!

Om vooraf te weten wat de laagst haalbare BPM is voor jouw auto, kun je hier gratis een BPM advies opvragen. Je ontvangt dan een overzicht met hoeveel de BPM is en hoeveel BPM je kunt besparen. Meer weten? Bekijk onze BPM berekenen pagina.

Laat voordat je de auto koopt een aankoopkeuring uitvoeren

aankoopkeuringUiteraard is het altijd aan te raden de auto zelf te bezichtigen bij de verkoper in Duitsland. Dan weet je precies hoe de auto eruit ziet en kan dit achteraf niet tot verassingen of teleurstellingen leiden.

Echter, om ook zekerheid te krijgen in de technische staat kun je het beste voor aankoop van de auto een aankoopkeuring uit laten voeren. Dit is tegenwoordig heel gemakkelijk te regelen door aan de verkoper te vragen of hij dit bij een onafhankelijke instantie zoals de TÜV of de DEKRA wil laten uitvoeren. Zorg dat je voordat je de auto koopt ook daadwerkelijk het keuringsrapport krijgt, met daarop alle keuringsresultaten.

Regel een deugdelijk koopcontract

De wetgeving omtrent het verkopen van auto’s is een stuk strenger dan bij ons in Nederland. Zorg dan ook dat je bij aankoop van de auto een koopcontract krijgt, waaruit ook blijkt dat de verkoper deze strenge regels ook daadwerkelijk naleeft. Laat de verkoper op het koopcontract alle gemaakte afspraken omtrent de aankoop bevestigen.

Wij raden aan om altijd een auto met garantie te kopen. Tegenwoordig zijn namelijk bijna alle Duitse garanties ook in Nederland geldig. Laat op het koopcontract duidelijk vermelden dat je de auto met garantie koopt.

Onderteken bovendien geen koopcontracten waarin staat:

–>  Dat de verkoper niet op de hoogte is van het schadeverleden. Laat de verkoper juist op het koopcontract verklaren dat de auto ‘’Unfallfrei’’ is.

–>  Dat de verkoper de juistheid van de kilometerstand niet kan garanderen.

–>  Dat de koper een onderneming is, terwijl dit niet zo is. Hiermee vervalt je recht op garantie!

Maak nooit gebruik van Duitse tijdelijke nummerborden

tijdelijkeduitsenummerbordenVeel Duitse verkopers bieden tijdelijke nummerborden aan om de auto zelf naar huis te kunnen rijden. Deze Duitse exportkentekens zijn te herkennen aan het gele of rode vlak met daarop de datum van uiterste geldigheid gedrukt.

Het gebruik van deze nummerborden is in Nederland streng verboden! Dat veel verkopers deze nummerborden toch aanbieden, komt vooral voort uit onwetendheid.

Als je de auto toch graag zelf naar Nederland wilt rijden, kun je hiervoor gebruik maken van tijdelijke Nederlandse nummerborden. Een andere optie om de auto naar Nederland te krijgen is door middel van verzekerd transport per vrachtwagen.

Meer lezen? Bekijk onze uitgebreide blog over tijdelijke kentekens uit Duitsland.

Tot slot

Het is niet moeilijk om zelf een auto aan te schaffen in Duitsland, maar bereid je te allen tijde goed voor! Wil je liever alle rompslomp uit handen geven en zeker weten dat je onderweg geen obstakels tegenkomt? Overweeg dan om gebruik te maken van één van onze importpakketten.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.