fbpx

Toenemende vraag stuwt vraagprijs auto’s in Nederland omhoog en zorgt voor record aantal geïmporteerde occasions

Gedurende het afgelopen jaar stegen de vraagprijzen op Nederlandse handelsplatformen flink. Dit blijkt onder andere uit publicaties van Marktplaats. Zo was de vraagprijs van nieuwe modellen op Marktplaats in het laatste kwartaal maar liefst 30 procent hoger ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017.
Dit komt grotendeels door het occasiontekort op de Nederlandse automarkt. Vooral jonge occasions met lage kilometerstanden zijn erg schaars. Ons advies is dan ook om je niet alleen op de Nederlandse automarkt te focussen, maar om zeker ook over de grens te kijken, bijvoorbeeld naar Duitse Jahreswagens. Bovendien maken steeds meer consumenten de keuze voor het kopen van een occasion in plaats van een nieuwe auto.

Occasion import blijft maar groeien

Hiertegenover staat namelijk een recordaantal geïmporteerde occasions in 2017. Opgeteld over het gehele jaar 2017 werden er 197.726 occasions geïmporteerd. In 2016 waren dat 168.300 stuks, een stijging van 17,5 procent. De import naar Nederland zit sinds 2012 flink in de lift, in dat jaar ging het nog maar om 70.293 importoccasions. Het eindresultaat van vorig jaar mag dan ook met recht een record heten.
Het aanbod over de grens negeren is dan voor Nederlandse autobedrijven en consumenten dan ook al lang geen optie meer. Wie met de tijd mee wil, zal moeten realiseren dat de automarkt steeds internationaler wordt. Prijsverschillen tussen bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse occasions lopen steeds verder op, wat niet gek is gezien het enorme verschil in aanbod. Bovendien is garantie op jonge occasions vrijwel altijd in heel Europa geldig.

Volkswagen Golf het populairst

Ruim 80 procent van de geïmporteerde auto’s was afgelopen jaar afkomstig uit Duitsland en België. Het meest geïmporteerde model in 2017 was de Volkswagen Golf. Hiervan zijn er vorig jaar maar liefst 10.189 geïmporteerd. Dat betekent dat er afgelopen jaar van dit model meer occasions geïmporteerd zijn dan dat ze nieuw verkocht werden in Nederland.
Wat verder vooral opvalt is de stijging van het aantal geïmporteerde compacte SUV’s en crossovers, zoals de Opel Mokka, Volkswagen Tiguan, Renault Captur en Nissan Qashqai. Uiteraard deden ook de Duitse premium merken het weer goed.

Conclusie

Voor dit jaar wordt een doorgroei van de occasionimport verwacht naar een eindstand die in ieder geval dit 200.000 stuks zal overschrijven. Consumenten kopen steeds meer occasions in plaats van nieuwe auto’s en kopen bovendien steeds vaker over de grens. Al met al wordt de occasionhandel steeds internationaler! Zelf een auto importeren uit Duitsland, een auto invoeren uit België of een ander land? Laat gratis en vrijblijvend de bpm berekenen!

Bron: VWE Automotive, Automobiel Management, Markplaats

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.