BPM berekenen bereken direct gratis de laagst haalbare BPM

088-3450100 Gratis infolijn

Branche boos: nieuwe bpm-afschrijvingtabel per 1 juli

27-06-2012 15:24

Het Ministerie van Financiën heeft een nieuwe bpm-afschrijvingtabel opgesteld die op 1 juli van kracht wordt. Volgens deze tabel wordt er sneller bpm afgeschreven dan volgens de oude tabel. Zo is de afschrijving op bpm voor auto’s ouder dan een maand en jonger dan 4,5 jaar 3 procentpunt hoger dan in de oude tabel.

Hoge Raad
In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rekenmethode voor de bpm-afschrijvingtabel in strijd is met Europese regelgeving en dat het Ministerie zo snel mogelijk met een nieuwe tabel moest komen. “Daarvan waren we op de hoogte maar we zijn verrast door het feit dat hij zo kort voor de invoering bekend wordt gemaakt”, aldus Rogier Kuin, manager politieke beleidsontwikkeling bij Bovag.

De brancheorganisatie is niet blij met de manier waarop de wijzigingen worden doorgevoerd. “Op zich zouden we geen probleem hebben met 1 juli als het eerder, zeg eind april, was doorgegeven.”

Gevolgen
Volgens Kuin heeft de verandering van de afschrijvingtabel twee gevolgen. “Ten eerste is er het markteffect: occasions importeren wordt goedkoper terwijl de rest-bpm die je terugkrijgt bij export daalt.” Dit heeft gevolgen voor de restwaarde van leaseauto’s, een effect waar de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen zijn beklag over doet.

“Ten tweede moeten er veel softwarepakketten worden aangepast omdat de bpm-afschrijvingtabel ook gevolgen heeft voor de btw-afdracht bij b2b-verkopen binnen Nederland. De btw wordt namelijk berekend over de verkoopprijs minus bpm-afbouw. Je zult begrijpen dat de softwarepakketten die deze berekeningen doen met geen mogelijkheid voor maandag aangepast kunnen worden”, zegt Kuin.

Bovag is met de VNA “met stoom en kokend water” naar Den Haag gegaan om bij het Ministerie van Financiën te pleiten voor een overgangsregeling. Een dezer dagen wordt bekend wat de uitkomst van deze gesprekken is.

Automotive-online – 27-06-2012

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Bekijk alle referenties

Waarom Importautos.nl?

  • 8 importadviseurs tot uw beschikking
  • Levering aan huis door heel Nederland
  • Exclusief partner van Autoweek
  • Altijd laagste BPM garantie
  • 14 jaar BPM / auto import ervaring
  • Geen risico, u betaalt ons achteraf

auto verkopen

Importautos.nl is bekend van:

importautos partners
importautos redbull

Aantal geïmporteerde auto's: