Deze week heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd voor de nieuwe MRB-regeling. Deze regeling houdt in dat er andere regels gelden voor de vrijstellingen van wegenbelasting van oldtimers.
In oktober was er al een akkoord gesloten door de VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor 2014. De andere partijen (CDA, PVV, 50 Plus en SP) wilden graag deze oldtimerregeling uitstellen tot 2015, maar het mocht niet baten, want hun moties en amendementen werden door de meerderheid van de Tweede Tafel van tafel geveegd.
De rol van de Eerste Kamer
Deze uitkomst was al voorspeld door sommige personen. Zo had ook de lobbygroep VrijstellingOldtimer dit besluit verwacht. Initiatiefnemer Wouter van Embden vertelde hierover het volgende: ‘’Dit zagen we wel aankomen. Hoewel het verzet vanuit de oppositie tegen de nieuwe regels groeide, bleek dit niet bestand te zijn tegen het najaarsakkoord.’’ Hij vervolgde zijn verhaal: ‘’Er rest ons dus niet anders dan een vervolgstap te zetten.’’ Deze vervolgstap zal onder andere inhouden dat er een paar vervolggesprekken zullen plaatsvinden met leden van de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer waren er ook al bedenkingen tegen dit akkoord, dit komt vooral doordat de kwaliteit hierdoor ten onder zou gaan. Bovendien zou er ook op juridisch gebied haken en ogen aan dit akkoord zitten. Het Amendement van Vliet zou namelijk pas weer in 2015 worden besproken. Tevens zijn drie maatregelen in vier jaar tijd niet toelaatbaar.
Advocaat Mr. Tom Barkhuysen is ook voorstander van dit standpunt. Hij sommeerde aan staatssecretaris Weekers om het 40-jaar compromis uit het belastingplan te schrappen. Daarnaast staat hij ook paraat om verdere acties te ondernemen. Het akkoord is echter wel gebaseerd op een regelgeving die ontwikkeld is door Europa, en aan Nederland is opgelegd. Deze regelgeving houdt in dat Nederland zijn begrotingstekort moet oplossen, en dus extra geld moet innen.
Het vervolg
Als het aan Wouter van Embden en andere oldtimerliefhebbers ligt is opgeven geen optie. Zij zullen de komende weken proberen om gesprekken aan te gaan met leden van de Eerste Kamer. Daarnaast kunnen leden van de Eerste Kamer nog hun veto uitspreken, en wie weet, valt dan toch zomaar het idee van de Tweede Kamer in duigen.