fbpx

electrische autosOp de jaarlijkse milieulijst staan maatregelen van de overheid vermeld met betrekking tot het milieu. Zo heeft de overheid op haar milieulijst van 2014 zo’n driehonderd nieuwe maatregelen met betrekking tot het milieu vermeld. Een belangrijke maatregel van de overheid is, dat er geen VAMIL meer mogelijk is voor elektrische auto’s.

VAMIL

VAMIL is in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren om te investeren in het milieu. Bij deze regeling kunnen ondernemers belastingvoordeel krijgen doordat zij investeren in het milieu. Ondernemers kunnen hierbij een bepaald percentage afschrijven van hun investeringskosten. Op die manier krijgen zij wat kosten terug. Door deze regeling worden ondernemers dus gestimuleerd om milieuvriendelijk te handen, door bijvoorbeeld milieuvriendelijke auto’s te kopen.
Naast VAMIL bestaat er ook MIA. MIA is de milieu-investeringsaftrek. Ook hierbij kunnen ondernemers een bedrag afschrijven van hun investeringskosten. Ook met MIA kunnen ondernemers dus de kosten drukken, en op die manier het milieu stimuleren. VAMIL en MIA lijken dus op elkaar.

Regelingen

Deze twee regelingen zijn mooi voor ondernemers, maar belastend voor de overheid, want zij moet deze kosten betalen. Op de milieulijst van 2014 heeft de overheid daarom strenge eisen gesteld aan deze belastingvoordelen. De overheid heeft zelfs beslist dat VAMIL in 2014 niet meer mogelijk is voor elektrische auto’s.

Overheid

De overheid probeert ondernemers te stimuleren om te rijden op een milieuvriendelijke manier. Zij hebben dus graag dat ondernemers rijden in elektrische auto’s, omdat deze auto’s beter zijn voor het milieu. Verder biedt de overheid ook de mogelijk aan om belastingvoordeel te krijgen als een auto een bepaalde CO2 uitstoot heeft. Dit houdt in dat meer zuinigere auto’s meer belastingvoordeel hebben dan minder zuinige auto’s.
Deze regelingen zijn voordelig voor ondernemers, maar de overheid heeft in al die jaren te veel kosten gehad van deze regelingen. Zij heeft daarom besloten om deze regeling te veranderen en strenger te maken. Dit houdt in dat niet iedere ondernemer met iedere ‘milieuvriendelijke’ investering gebruik kan maken van deze regeling. Hiermee heeft de overheid dus minder kosten, en worden ondernemers nog meer gestimuleerd om milieuvriendelijk bezig te zijn, want veel ondernemers willen toch graag deze voordelen houden. Op die manier wordt het milieu nóg meer geholpen.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.