ford focus electric2,5 jaar geleden is de Ford Focus Electric op de markt gekomen en eindelijk is deze auto nu ook in Nederland verkrijgbaar. Er hangt wel een pittig prijskaartje aan, nl. €39.990,- en dus is het maar de vraag of we de auto veel zullen gaan zien op straat.

De Ford Focus Electric is volledig elektrisch en heeft een aandrijflijn bestaande uit een elektromodule die een vermogen van 145 pk ontwikkelt. Het regeneratieve remsysteem laadt de 2 lithium-ion accupakketten deels op. De accupakketten wegen samen ongeveer 300 kilo en hebben een vermogen van 23 kWh. Het bijzondere aan de accu’s is dat ze zich aanpassen aan de buitentemperatuur: ze worden met vloeistof gekoeld of verwarmd. Ford beweert dat door deze techniek de temperatuurregeling sneller en nauwkeuriger verloopt dan met andere technieken. Een optimale temperatuur van accu’s wordt hiermee gegarandeerd waardoor de beste prestaties door de accu behaald worden. Een normale rijstijl geeft een actieradius van ongeveer 160 kilometer. De Brake Coach begeleidt de bestuurder in het zo gelijkmatig mogelijk remmen. Als deze aanwijzingen nauwkeurig worden opgevolgd, kan het mogelijk zijn dat je nog verder kunt rijden op een accu.

Prestaties

De Ford Focus Electric is door het gewicht van de accu’s behoorlijk zwaar, nl. 1700 kilo. De auto is ruim genoeg voor de passagiers, al is de kofferbak met 237 liter niet erg groot. In 11,4 seconden ga je van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid van de Focus Electric ligt met 137 km/u behoorlijk laag.

Opladen

Het opladen van de Focus Electric kan via een kabel die aangesloten wordt op een bij huis geïnstalleerd vast oplaadstation. Het opladen duurt ongeveer 6 a 7 uren. Gebruik je een kabel met een hogere ampère dan duurt het opladen 3 a 4 uren. Wil je van dit alles geen gebruik maken, dan kun je ook altijd gewoon de stekker in het stopcontact steken. Houd dan wel rekening met een oplaadtijd van 11 uren.

Dealers

De vraag naar elektrische auto’s is nog niet groot. Hierdoor zijn er nu nog maar 2 dealers die de Ford Focus Electric verkopen: Ford Ardea in Amsterdam en Ford Tigchelaar in Breda.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu