BPM ontwikkelingen 2020
De definitieve afschaffing van de NEDC per 1 juli 2020 zal de nieuwprijzen van de auto’s in Nederland extra doen stijgen. Dit zal zonder twijfel de import verder toen toenemen. Het prijsgat met een jonge gebruikte auto uit het buitenland wordt immers nog groter dan nu al het geval is. Er is door de invoering van de WLTP nu al veel verwarring over welke CO2 uitstoot bij import nu aangehouden mag worden voor de BPM berekening. Veel autodocumenten geven de nieuwe hoge WLTP-waarde aan welke een schrikbarend hoog rest-BPM bedrag oplevert bij import. Echter mag bij import in de meeste gevallen met de oude ( veel lagere ) NEDC-waarde gerekend worden. Samengevat; een grote puzzel in een ondoorzichtig woud van informatie.
Belangrijker dan ooit wordt het dus om een deskundige de BPM bij import te laten berekenen. Als je met de te hoge CO2 uitstoot rekent zal de conclusie zijn dat je de auto niet koopt. Als je deze beslissing neemt met de verkeerde berekening dan kan dat natuurlijk zonde zijn als je wel je droomauto gevonden hebt. En geloof het of niet, het verschil kan absurd zijn! ( zie voorbeeld berekening 9 januari 2020 )

In de voorbeeld berekening zien we dat er op een Duits kentekendocument een gecombineerde CO2 waarde staat van 211 gr/km. Terwijl ( mits de import met de juiste documenten plaats vind ) de BPM berekend mag worden met een gecombineerde CO2 uitstoot van 162 gr/km. Dit maakt een auto importeren uit Duitsland direct vele malen interessanter!
Ter voorkoming van een foute keuze en een te hoge BPM afdracht zal de rol van deskundigen dus belangrijker worden. Import ondersteunende bedrijven kunnen u hierbij prima informeren en ondersteunen.
Lees ook: Zelf de BPM berekenen? Laat het over aan een specialist!
Milieu-eisen voor automerken strenger in 2020 en boetes dreigen
Eind 2020 mag geen enkele nieuwe auto die in de EU verkocht wordt, meer dan 95 gram CO2 per gereden kilometer uitstoten. Ter vergelijking: bijna alle varianten van de Golf 7 van Volkswagen, het nieuwste model van een van de grootste autofabrikanten ter wereld, stoten meer uit dan die norm.

Autofabrikanten moeten dus vol aan de bak om aan de EU-richtlijnen te voldoen. Voor 2020 moet 95 procent van alle nieuwe passagiersauto’s aan de uitstootnorm van 95 gram CO2 per kilometer voldoen. In 2016 was de gemiddelde uitstoot van nieuw verkochte modellen nog 118,1 gram CO2 per kilometer, volgens de meest recente cijfers van de European Environment Agency, die dit in de gaten houdt namens de Europese Commissie.
Om fabrikanten te dwingen hun auto’s milieuvriendelijker te maken, hanteert de EU een combinatie van boetes bij overschrijdingen én een beloning als ze erin slagen extra zuinige auto’s te maken.
De boetes zijn niet mals. Per gram CO2 per kilometer die een nieuw model te veel uitstoot, betaalt een fabrikant 5 euro, vermenigvuldigd met het totale aantal geregistreerde auto’s. Voor iedere tweede gram CO2 per km komt er 15 euro bij, voor iedere derde gram 25 euro en voor iedere gram daarboven 95 euro extra. Vanaf 2019 geldt: iedere overschrijding van de norm is 95 euro per gram.Tot nu toe deelde de Commissie in totaal voor 1 miljoen euro aan boetes uit, aan de autofabrikanten Avtovaz, Ferrari en Aston Martin. Dat geld gaat naar het budget van de Europese Commissie. ( bron: Bright.nl )