BPM nieuws: dit zijn de veranderingen bij de RDW en Belastingdienst
Er is afgelopen tijd weer veel veranderd bij de RDW en Belastingdienst. In dit digitale tijdperk verloopt een groot deel van de BPM-aangiftes nog niet digitaal. Wel loopt er momenteel een test met het digitaal inleveren van BPM-aangiftes. Wat is er afgelopen tijd veranderd en waar kan Importautos.nl u bij helpen? Dat leest u in deze blog!
BPM-aangifte indienen: alle ontwikkelingen op een rij
We zetten alle ontwikkelingen even op een rij. Voor wie het jaren geleden is dat zij de BPM-aangifte hebben ingediend, is het even wennen. In eerste instantie werkten de RDW en Belastingdienst nauwer samen. Zo ontving u ná de RDW-keuring altijd een BPM-aangifteformulier en stonden de belastingambtenaren ter plaatse klaar om u te helpen met het invullen en indienen van de BPM-aangifte.
Medio 2015 zijn de loketten van de Belastingdienst/Douane bij de RDW al niet meer bemand. Wel lagen toen de BPM-aangifteformulieren klaar om ze zelf ter plaatse in te kunnen vullen. Vervolgens stopte u ze in een envelop die bij het keuringsstation al klaar lag. Zelfs het posten kon op de RDW-locatie zelf.
Dat is nu anders! Sinds 19 september 2018 is het BPM-aangifteformulier na afloop van de keuring verleden tijd, en ook de postbussen bij de keuringsstations zijn kort daarna verdwenen. Dit betekent dat u nu alles zelf in gang moet zetten. Omdat de RDW verder is gedigitaliseerd, worden voertuiggegevens digitaal doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit gebeurt nadat de RDW de auto heeft goedgekeurd.

BPM-aangifte digitaal indienen
Per 1 januari 2020 is er een proef gestart om u uit te nodigen de BPM-aangifte volledig digitaal in te dienen bij de Belastingdienst. Bij een 2-tal RDW-locaties wordt u hiervoor uitgenodigd.
Wanneer u de tegenbewijsmethode wilt gebruiken om de BPM aan te geven en te betalen, dan kan dit niet via de digitale manier. Bij de tegenbewijsmethode claimt u een lagere BPM, met behulp van een erkende koerslijst waardebepaling of met behulp van een individueel taxatierapport.
U dient het BPM-aangifteformulier zelf op te vragen bij de Belastingdienst en een BPM-berekening te regelen. Wij van Importautos.nl kunnen u hier uiteraard bij helpen. Door onze jarenlange ervaring en 6 verschillende rekenmethodes, kunnen wij u de meest gunstige BPM-berekening garanderen!
Wat gebeurt er na het indienen van de BPM-aangifte?
Wanneer u (of wij van Importautos.nl) de BPM-aangifte heeft opgestuurd en de Belastingdienst de poststukken heeft ontvangen, start de verwerking van de toegestuurde documenten. Ook bepaalt de Belastingdienst of een fysieke controle van het voertuig noodzakelijk is. In dat geval wordt er contact opgenomen met de eigenaar. Een fysieke controle vindt in de praktijk alleen plaats als u aangifte doet via een taxatierapport en de geclaimde waarde niet binnen de standaard richtlijnen van de Belastingdienst valt.
Na dit alles zorgt de Belastingdienst voor een betaalverzoek. U ontvangt dit bericht binnen 5 werkdagen. Wanneer u het bedrag overmaakt naar de Belastingdienst, ontvangt de RDW goedkeuring voor afgifte van een Nederlands kenteken. Dit wordt het ‘fiscaal akkoord’ genoemd. In het geval van BPM-vrijstelling (omdat uw auto bijvoorbeeld ouder is dan 17,5 jaar), wordt dit door de Belastingdienst direct doorgegeven aan de RDW. Zij zorgen ervoor dat u de kentekencard en de tenaamstellingscodes zo snel mogelijk ontvangt.

Hulp nodig bij de BPM-aangifte?
Heeft u hulp nodig bij de BPM-aangifte? Wij van Importautos.nl kunnen u begeleiden bij het gehele aangifteproces. Van het vooraf vrijblijvend berekenen tot het uitvoeren van de meest gunstige BPM-berekening tot de afhandeling van de kentekenregistratie. Het enige waar u voor hoeft te zorgen, is dat het bepaalde BPM-bedrag wordt betaald aan de Belastingdienst.
Wilt u simpel en snel de meest voordelige BPM-aangifte ontvangen? Klik op onderstaande button en ontvang via BPM-aangifte.nl (onderdeel van Importautos.nl) binnen 1 uur de belastingdienst-geaccepteerde BPM-aangifte in uw mailbox!