BPM berekenen bij auto import: goed om te weten

Wanneer u een auto gaat importeren dient u een belasting te betalen in de vorm van de zogeheten BPM. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Hoe wordt de hoogte van deze belasting precies berekend en zijn er verschillen per type voertuig? En welke andere factoren bepalen hoeveel u af dient te dragen? In deze blog bespreken we de belangrijkste zaken rondom de BPM.

BPM voor auto, motor, bestelwagen en camper

Het is afhankelijk van het type voertuig hoe de BPM berekening zal verlopen tijdens het importproces. Bij auto’s is de hoogte van het BPM bedrag afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe lager de uitstoot, des te gunstiger zal het bedrag uitvallen. Koopt u een auto die volledig elektrisch is, dan is dat gunstig: aangezien deze geen CO2-uitstoot heeft hoeft u in dat geval geen BPM te betalen.

Gaat u een bestelauto, camper of motor importeren? Dan zal het BPM-tarief een percentage van de netto catalogusprijs bedragen.

De berekening bij gebruikte auto’s

Bij gebruikte motorrijtuigen wordt de keuze geboden om te kiezen tussen het actuele tarief of een historisch tarief.  Het historische tarief is het gunstigste tarief dat gold tussen de datum van eerste toelating van het voertuig en nu. Wel dient bij de keuze voor het historische tarief rekening gehouden te worden met alle bepalingen die golden op dat moment.

Daarnaast wordt bij gebruikte auto’s een korting gehanteerd op basis van de leeftijd van het voertuig. Hiervoor gebruikt men een BPM afschrijvingstabel, ook wel de forfaitaire tabel genoemd. Hoe langer de auto al in gebruik is geweest, hoe hoe hoger het afschrijvingspercentage zal zijn. Daardoor kan het importeren van een gebruikte auto zeer aantrekkelijk zijn.

Het proces

Wanneer u een auto importeert zal u de auto moeten laten keuren bij een keuringsstation van de RDW. Wordt deze keuring succesvol doorlopen, dan bent u aanbeland bij de volgende stappen: de BPM berekenen en het regelen van de BPM aangifte. Hierbij krijgt u geen ondersteuning van het RDW of de belastingdienst. Na het indienen van uw BPM berekening en een (financiële) onderbouwing zal de belastingdienst uw aangifte in behandeling nemen.

Is het aangifteproces succesvol doorlopen? Dan kunt u bij het RDW de kentekenregistratie regelen en zal deze instantie u het kentekenbewijs binnen enkele dagen opsturen.

Verschillende BPM rekenmethodes

Velen zijn in de veronderstelling dat er slechts een enkele methode is om de BPM te berekenen. Er zijn echter maar liefst 6 verschillende methodes om dit tarief te berekenen. Tussen deze methodes kan de hoogte van het bedrag flink verschillen. Het loont dan ook zeker om hierbij te zorgen voor de berekening die het meeste voordeel oplevert.

Online BPM calculators

Veel websites bieden een gratis online BPM calculator aan. In de meeste gevallen maken deze calculators slechts gebruik van 1 of 2 methodes om het tarief te berekenen. De kans is dan ook groot dat u via deze weg niet de meest gunstige berekening krijgt. En het verschil tussen iedere rekenmethode kan aanzienlijk zijn!

De BPM laten berekenen door een specialist?

Wilt u dan ook profiteren van het grootste belastingvoordeel, dan adviseren wij u om de berekening uit te laten voeren door een specialist. Importautos.nl ondersteunt u hier graag bij. Wij maken gebruik van alle BPM rekenmethodes om zo voor u altijd de laagst mogelijke BPM te behalen.

Heeft u een interessante auto, motor, bestelbus of camper gezien in het buitenland en overweegt u om deze te importeren? Stuur ons dan de link met de advertentie en enkele gegevens en laat ons gratis en vrijblijvend de BPM berekenen.

Bereken gratis de laagste BPM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu