fbpx

BPM 2016: wat gaat er gebeuren?

Wat gaat er per 1 januari veranderen in de BPM regels en wat heeft dit voor gevolgen? Het zijn vragen die ieder jaar weer terug komen.

bpm2016verandering

Wij zetten het op een rij. De Belastingdienst voert in 2016 de volgende wijzigingen door:

-> De CO2-uitstootgrenzen voor benzineauto’s en dieselauto’s worden aangescherpt.

-> De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Er zijn 5 tariefgroepen. De bpm gaat omhoog voor de 3 hoogste tarieven.

 

De BPM gaat dus wéér omhoog, nieuwe auto’s worden nog duurder

De grens voor BPM vrije auto’s wordt dus aangescherpt en de tarieven in de drie bovenste groepen gaan per gram CO2 uitstoot fors omhoog! Dit betekent dat vrijwel alle nieuwe auto’s vanaf 2016 wederom duurder worden.

Nederland blijf hiermee zoals al jaren één van de duurste autolanden van Europa. Ondanks dat er ieder jaar weer berichten in de media verschijnen over het afschaffen van de BPM, zal dit in werkelijkheid nooit gebeuren. De overheid kan deze belangrijke inkomstenbron simpelweg niet missen!

Goed nieuws voor het importeren van auto’s

importerenauto2016

Tegenover deze veranderingen staat dat er ieder jaar weer mogelijkheden bij komen om de BPM voor importauto’s te drukken. Hierdoor wordt het prijsverschil met auto’s in Nederland alleen maar groter. Het alternatief voor het kopen van een nieuwe auto is natuurlijk een hele jonge occasion. Klein probleem: hiervan is in Nederland amper aanbod te vinden.

De oplossing hiervoor ligt gelukkig net over de grens, waar het aanbod (met name in Duitsland) gigantisch is en de prijzen enorm scherp zijn. Op deze manier bespaar je met gemak duizenden euro’s. Niet voor niets neemt het aantal geïmporteerde auto’s al jaren fors toe!

Duitsland is het walhalla voor occasions

In Duitsland vindt je met gemak een occasion van nog maar enkele maanden oud (die nog oogt en ruikt als nieuw) met slechts een paar duizend kilometer op de teller. Op Duitse autowebsites zoals www.mobile.de of www.autoscout24.de heb je binnen no time een auto gevonden die volledig aan al je wensen voldoet.

De concurrentie onder Duitse dealers is moordend, waardoor auto’s tegen ontzettend scherpe prijzen verkocht worden. Daar komt nog eens bovenop dat steeds meer auto’s met een garantie worden geleverd die in heel Europa geldig is. Waarom zou je dan nog vrijwillig veel te veel betalen voor een auto?

autoimproterenduitsland

Conclusie

Door de extra CO2 toeslag die de Belastingdienst gaat heffen op auto’s gaat de BPM per 1 januari 2016 wederom omhoog. Hierdoor worden vrijwel alle nieuwe auto’s duurder.

Het importeren van een gebruikte auto uit het buitenland wordt dus nog interessanter!

Auto gevonden in het buitenland? Laat door ons gratis de BPM berekenen.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.