fbpx

belastingfraude importautosBelastingfraude op het gebied van import auto’s is al jaren aan de gang. Onlangs zijn een belastingambtenaar, twee belastingdienstmedewerkers en drie autohandelaren opgepakt in verband met mogelijke belastingfraude met auto’s.

BPM op importautos

Wanneer een auto naar Nederland geïmporteerd wordt, dient BPM betaald te worden. BPM wordt gebaseerd op de waarde van een auto. Hoe duurder de import auto, hoe hoger het te betalen bedrag aan BPM zal zijn. De persoon die een auto importeert en dus BPM moet betalen, heeft baat bij een lagere waarde van een auto. De waarde van de import auto moet aan de belastingdienst doorgegeven worden. Zij bepalen de hoogte van de BPM die daarna aan de belastingdienst betaald moet worden. De waarde bepaling van de auto is behoorlijk fraude gevoelig. Door wat opties op een auto niet te melden of wat deuken en krassen erbij te verzinnen, daalt een auto al snel in waarde, met als gevolg een lagere BPM.

Voor het privé gebruik van een lease auto is de waarde van de auto van belang. De waarde van de auto bepaalt hoeveel bijtelling een gebruiker moet betalen. Ook hier wordt veel mee gefraudeerd: er wordt vaak een lagere waarde doorgegeven waardoor er te weinig bijtelling betaald wordt.

Meerdere invallen

De FIOD heeft onlangs meerdere invallen gedaan, onder andere bij autobedrijven, een loods en belastingkantoren. Administratie en tachtig auto’s zijn in beslag genomen. De vermeende medeplichtigen van de fraude bij de belastingdienst zouden bewust de foutieve belastingaangiften niet hebben gecontroleerd. Hiermee hebben ze meegewerkt aan de fraude van de betrokken autohandelaren. Ook is hierdoor oneerlijke concurrentie ten opzichte van eerlijke handelaren ontstaan. De belastingdienst loopt door alleen al deze fraude maar liefst 4 miljoen euro aan inkomsten mis. Bovag heeft een schatting gemaakt wat de BPM fraude dit jaar als schadepost voor de schatkist oplevert: men verwacht dat de Nederlandse Staat maar liefst 65 miljoen euro gaat mislopen. Wordt het tijd om de manier van waardebepaling voor import auto’s eens goed onder de loep te nemen?

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.