Auto importeren uit België: Welke papieren heeft u nodig?

Auto importeren uit Duitsland

Wilt u een auto importeren uit België, en bent u benieuwd welke papieren en documenten dan van belang zijn?
In deze blog zetten we de belangrijkste documenten voor u op een rij:

Kentekenbewijs deel 1 & deel 2

Het moderne kentekenbewijs van Belgische voertuigen bestaat uit twee delen. Het eerste deel dien je als eigenaar in het voertuig te bewaren, het tweede deel thuis. Beide delen samen vormen een A4-document. Het kentekenbewijs is zandkleurig met een grijze accentkleur (de nieuwste kentekenbewijzen vanaf 2019 hebben een omgekeerde kleurverdeling: grijs met een zandkleurige accentkleur).

Gaat u een oudere auto importeren? Auto’s met kentekenbewijzen van voor 15-01-2011 beschikken vaak over een ouder kentekenbewijs. Dit kentekenbewijs ziet eruit als een roze strook.

De Car-pass 

Wanneer u een occasion aanschaft in België is de verkoper verplicht om u een zogenaamde Car-pass aan te bieden. Dit document is vergelijkbaar met het Nederlandse tellerrapport. Deze Car-pass geeft u inzicht in de kilometerstanden en voorkomt fraude met de tellerstanden.

Goed om te weten: Nederland en België wisselen kilometerstanden uit, om fraude tegen te gaan. Zo zorgen beide landen ervoor dat frauderen moeilijker wordt, wat gunstig is voor u als koper.

Het keuringsbewijs

De Belgische verkoper van een occasion is verplicht om voorafgaand aan de verkoop een technische keuring uit te laten voeren. Dankzij deze technische keuring bent u ervan verzekerd dat de auto in de conditie is die u verwacht, en zo worden eventuele gebreken al duidelijk tijdens de onderhandelingsfase.

Koopt u een occasion, zorg er dan altijd voor dat u het keuringsbewijs in handen krijgt.

CVO (Certificaat Van Overeenstemming)

Het Certificaat Van Overeenstemming (CVO) staat ook wel bekend als het Certificate Of Conformity (COC) of gewoonweg de Conformiteitsverklaring. Dit document geeft inzicht in alle technische gegevens van de auto, waaronder de CO2-uitstoot, wielbasis en motorinhoud. In het document wordt precies aangegeven hoe de auto de fabriek destijds verlaten heeft, met welke carrosserie, welke motor, welke transmissie en ga zo maar door. 

Het Certificaat Van Overeenstemming heeft de RDW nodig om uiteindelijk de afgifte van een Nederlands kenteken voor het Belgische voertuig te kunnen faciliteren.

Een factuur of koopovereenkomst

Wanneer u een auto koopt bij een dealer krijgt u naast de eventuele originele verkoopfactuur (bij een occasion) een nieuwe factuur of verkoopovereenkomst. Maar ook van een particuliere verkoper van een occasion dient u een factuur te ontvangen: dit is de originele factuur die de verkoper destijds ontvangen heeft bij de aankoop van de auto.

BPM aangifteformulier

Heeft u de auto aangeschaft en is deze eenmaal in Nederland gekeurd door de RDW? Dan is het tijd om de BPM aangifte te verzorgen. Hiervoor heeft u een BPM aangifteformulier nodig. Deze kunt u online verkrijgen bij de Belastingdienst.

Wist u dat de BPM berekenen wel op maar liefst 6 verschillende manieren mogelijk is? Online tools en hulpmiddelen geven u vaak maar inzicht in enkele van deze rekenmethodes. Kiezen voor de juiste rekenmethode kan u zomaar honderden euro’s aan BPM besparen!

Bij Importautos.nl kunnen wij gratis en vrijblijvend de meest gunstige BPM berekenen voor uw Belgische importauto.

Meer weten?

Meer weten over het importeren uit België? Lees ook onze blog ‘Auto importeren uit België; een interessant alternatief voor import uit Duitsland?’, of ga direct naar onze hoofdpagina: Auto importeren uit België.

Menu