fbpx

Auto importeren: RDW werkt aan oplossing

De Coronacrisis is verantwoordelijk voor allerlei problemen, waaronder in de autobranche. De RDW keurt momenteel enkel voertuigen binnen de cruciale dienstverlening. Alle importkeuringen zijn geannuleerd en daar ondervinden veel particulieren en bedrijven last van. Vandaag (24 maart 2020) meldt de RDW dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor de importkeuringen.

RDW KEURING STOCK

RDW: actuele situatie

De kentekenregistratie en -afhandeling van een geïmporteerde auto, is sinds 16 maart 2020 tijdelijk niet mogelijk. Door de uitbraak van Coronavirus, heeft de RDW zijn werkzaamheden gedeeltelijk of volledig gestopt. Zo focust de RDW zich momenteel alleen op keuringen binnen de cruciale dienstverlening. Dit geldt o.a. voor autobussen, vrachtwagens (met gevaarlijke stoffen), landbouwvoertuigen en taxi’s. De keuringen vinden slechts op 9 locaties plaats (Groningen, Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Schiedam, Zwijndrecht, Rijen, Veldhoven en Elsloo). Alle overige keuringsstations zijn gesloten.

Oplossing voor keuringen importvoertuigen

Dit betekent tegelijkertijd dat alle overige soorten keuringen niet doorgaan. Het aanvragen van een kenteken voor een ingevoerde auto, motorfiets, camper of bestelbus is sinds half maart 2020 niet mogelijk. Toch komt er vandaag belangrijk nieuws naar buiten. De RDW, de BOVAG en de IMPORTBRANCHE zijn in overleg en er wordt hard gewerkt aan ‘een oplossing’ om importkeuringen in een bepaalde vorm toch mogelijk te maken.

AFLEVERFOTO RANGE ROVER EVOQUE 1

RDW geeft reactie

“Inmiddels is de situatie op de 9 keuringsstations (van de 16) die open zijn stabiel en lijkt de cruciale dienstverlening veilig gesteld. Daardoor is er ruimte gekomen om verder te kijken”, zegt De Vroomen. “Hoe reëel die mogelijkheden zijn, hangt ook af van de ontwikkelingen in het land. Zodra we een oplossing voor de importeurs kunnen bieden, doen we dat.” 

Er was de afgelopen dagen veel ongenoegen bij importeurs, die vinden dat de RDW met noodoplossingen had kunnen komen. Volgens De Vroomen speelt vooral ziekte een grote rol. “Wij vragen medewerkers om niet naar het werk te komen als er sprake is van lichte verkoudheidsklachten. Dit preventieve beleid heeft er toe geleid dat veel medewerkers niet naar de keuringsstations konden komen. Dit had natuurlijk een direct effect op de continuïteit van onze dienstverlening. Daarom heeft de RDW besloten om 9 van de 16 keuringsstations open te houden voor de cruciale dienstverlening. De transportsector is bestempeld tot cruciaal, het gaat dus bijvoorbeeld om keuring van vrachtwagens.”

Bron: Automotive Management