BPM nieuws, wat is er per 1 september 2018 veranderd?

Vrijwel alle automerken adverteerden in juli en augustus massaal via radio, internet en tv met de boodschap dat ze nog nieuwe auto’s op voorraad hadden staan. En belangrijker, dat ze die ook nog vóór 1 september konden voorzien van een Nederlands kenteken. Na deze datum zouden nieuwe auto’s namelijk fors duurder worden.

Dat klopt ook, want bijna alle nieuwe auto’s zijn in Nederland per 1 september inderdaad duurder geworden. Maar niemand die echt duidelijk uitgelegd heeft waarom dit zo is. In enkele reclamespotjes kwam wel af en toe de term WLTP voorbij, maar veel wijzer zijn we nog niet geworden.

Maar wat is er nu precies veranderd, wat is WLTP en wat moeten we er mee?

De EU heeft per 1 september besloten om een nieuwe CO2-testmethode te gaan gebruiken. Dit met als doel om de werkelijke CO2 uitstoot van een auto zo goed mogelijk te kunnen bepalen. Deze nieuwe methode wordt de WLTP methode genoemd. WLTP staat voor Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure.

De oude testmethode (NEDC) voor de vaststelling van de CO2-uitstoot kende tekortkomingen, waardoor de CO2-uitstoot in de praktijk vaak hoger uitkwam dan de in de test gemeten uitstoot. Met als bekendste voorbeeld natuurlijk het wereldwijde Volkswagen dieselschandaal. Daarom is er een nieuwe testmethode ingevoerd die voor de gehele EU van toepassing is.

De EU heeft er echter geen rekening mee gehouden dat de belastingheffing op nieuwe auto’s in Nederland, de BPM, volledig afhankelijk is van de CO2-uitstoot. Omdat deze nieuwe WLTP testmethode voor veel auto’s ongunstig uitpakt, zijn nieuwe auto’s vanaf 1 september dus fors duurder geworden. Op sommige modellen scheelt dit in één klap duizenden euro’s!

Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Nederlandse autodealers hebben hun best gedaan om te zorgen voor voldoende voorraadauto’s die ze voor 1 september nog geregistreerd konden krijgen. Echter, hier heb je nu helemaal niets meer aan. Want ook de auto’s uit deze voorraad die niet verkocht zijn en dus ook geen kenteken hebben gekregen, zijn nu een stuk duurder geworden.

In Duitsland hebben ze dit veel slimmer aangepakt. Fabrikanten waren vorig jaar al op de hoogte van de nieuwe testmethode. En bij de meeste Duitse autodealers zijn Nederlandse klanten graag geziene gasten in de showroom, zeker in het grensgebied.

Deze dealers hebben hierop heel handig ingespeeld door te zorgen voor een groot aanbod van zeer jonge occasions (zogenaamde ‘Jahreswagens‘). Auto’s van slechts enkele maanden oud met maximaal een paar duizend kilometers op de teller. Ze hebben deze auto’s alvast op kenteken gezet in Duitsland en hebben hun eigen personeel er een aantal maanden in laten rijden. Als je zo’n auto koopt in Duitsland heb je helemaal niets met een verhoogde BPM te maken. De regel is namelijk dat een auto ergens in EU een registratie moet hebben vóór 1 september. En die registratie geldt vervolgens in alle andere landen van de EU.

‘’Maar dan wordt het prijsverschil met een nieuwe auto wel heel erg groot?’’

Dat klopt helemaal. Op deze manier bespaar je duizenden euro’s ten opzichte van een nieuwe auto in Nederland. In het hogere segment zelfs tienduizenden euro’s. We merken dat veel autokopers hier de laatste weken het fijne van willen weten, want we krijgen hier veel vragen over. Hoe werkt dit? Wat betaal ik dan onderaan de streep voor zo’n Duitse auto? En kunnen jullie mij hierbij helpen? Onze verwachting is dan ook dat er de komende maanden ontzettend veel auto’s geïmporteerd gaan worden. Ben je zelf ook toe aan of op zoek naar een andere auto? Wij voorzien je in ieder geval graag van informatie en advies, en kunnen vrijblijvend de BPM berekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu