fbpx

BPM in 2022: wat gaat er veranderen?

Alles over de BPM Calculatie voor 2022

Het is een bekend verhaal maar misschien goed om nog even in de herinnering te roepen. Medio 2015 heeft de regering uitgesproken dat het de bedoeling is om de BPM op auto’s geleidelijk te verlagen. Lees en luister ook toenmalig staatssecretaris Wiebes terug bij BNR De Nationale Autoshow  in augustus 2016 waar hij dit nog eens herhaald. Inmiddels, ruim 6 jaar later, weten we dat de BPM in werkelijkheid voor veel auto’s ieder jaar gestegen is.

Hoe zit dat nu precies?

  • Voor auto’s met een relatief lage CO2 uitstoot is de BPM daadwerkelijk omlaag gegaan. Dit gaat om auto’s met een gecombineerde CO2 uitstoot tot 100 gr/km
  • Tot 2024 zijn 100% elektrische auto’s (EV’s) vrijgesteld van BPM
  • Gemiddeld gezien over alle auto’s is de BPM de afgelopen jaren tussen de 2 en 3 % gestegen.
  • Het is de bedoeling dat benzine, diesels en hybride auto’s de komende jaren relatief gezien beetje bij beetje zwaarder belast gaan worden met BPM. Bij dezelfde uitstoot wordt de BPM hoger. Zo eindigt de eerste trap in 2021 bij 86 gr en wordt dat in 2022 84 gr. Ook het bedrag per gram uitstoot gaat weer omhoog volgend jaar.

ZIE HIERBOVEN DE TABEL VOOR 2022

  • De toeslag per gram uitstoot voor diesels gaat van € 83,59 in 2021 naar € 86,67 volgend jaar. Ook wordt de toeslag volgend jaar al geheven vanaf 75 gram ipv nu nog 77 gram
  • In het BPM plan van de regering is vastgelegd dat de jaarlijkse BPM inkomsten 2,3% moeten stijgen per jaar t/m 2025.

CONCLUSIE:

1: Bent u van plan een nieuwe auto aan te schaffen dan kan het veel voordeel opleveren om dat nog in december te doen. In Nederland is niet veel voorraad meer aanwezig als gevolg van chiptekorten. Maar als je even de tijd neemt om goed op het internet te speuren dan is er in Europa best nog wel het een en ander te vinden wat interessant is om via import aan te schaffen.

2: Met de aanschaf van een jonge gebruikte auto voorkom je uiteraard ook de verhoogde BPM van 2022. Met name Duitsland heeft een groot aanbod zogenaamde Jahreswagen ( auto’s tussen de 3 en 12 maanden jong ) Een grote extra BPM korting is dan ook een zekerheid. Daarom krijgen wij ook geregeld de opdracht om een Jahreswagen te importeren.

Uw nieuwe auto laten importeren door Importautos.nl?

Bij importautos.nl werkt een team van specialisten die u graag ondersteunen om uw nieuwe auto te importeren. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

BRON:  Autoblog  /   BNR  /    Ministerie van Financiën