fbpx

Zelf de BPM berekenen? Laat het over aan een specialist!

De BPM is een belangrijk aspect wanneer u wil bepalen of een auto importeren gunstig zal zijn. De BPM berekenen is echter complexer dan velen denken. Veel factoren zijn verantwoordelijk voor de hoogte van de BPM en zo kan het per auto verschillen of importeren een interessante keuze is.

Waar dat zoal in zit, en wat u het beste kunt doen? U leest het in deze blog:

Wat is BPM?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Wanneer u een nieuwe auto koopt in Nederland betaalt u deze belasting al indirect, doordat deze doorgerekend is in de verkoopprijs. Gaat u echter een auto invoeren uit het buitenland, dan dient u in de meeste gevallen nog zelf BPM af te dragen, aangezien deze auto tot dat moment nog niet belast is geweest.

De BPM berekening: factoren van belang

Diverse factoren zijn bepalend voor de hoogte van de BPM die u moet afdragen. Zo is de CO2-uitstoot sterk van invloed op het BPM-bedrag wat u af dient te dragen voor een geïmporteerde personenauto. Bij motoren, bestelauto’s en campers wordt echter weer gekeken naar de netto catalogusprijs. En importeert u een motor, bestelauto of camper en is deze uitgerust met extra opties en accessoires? Dan betaalt u mogelijk ook BPM over deze extra’s.

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen nieuwe motorrijtuigen en gebruikte motorrijtuigen. Een tweedehands auto importeren biedt meer mogelijkheden voor het berekenen van de meest gunstige BPM. Daarbij mag namelijk niet alleen gekeken worden naar het huidig geldende BPM tarief, maar ook naar alle BPM tarieven die golden vanaf het moment van de eerste toelating van de auto in het land van herkomst. Bovendien kan bij gebruikte auto’s ook een afschrijvingspercentage toegepast worden, op basis van de leeftijd van het voertuig.

Bekijk ook:

  • Jahreswagen importeren? Rijd een praktisch nieuwe, luxe uitgevoerde auto met veel voordeel!
  • Een youngtimer importeren: rijd zakelijk een premium auto met fiscaal voordeel!

Zes verschillende rekenmethodes

Al deze factoren zijn van invloed op het uiteindelijke BPM bedrag. Daarbij zijn er diverse door de Belastingdienst goedgekeurde rekenmethodes beschikbaar, waarmee het BPM bedrag berekend mag worden. Berekent u de BPM met behulp van een online calculator? Dan maakt u slechts gebruik van één of twee rekenmethodes.

Importautos.nl hanteert maar liefst zes verschillende rekenmethodes om voor haar klanten de meest gunstige BPM te berekenen. Vier van deze zes berekeningen kunnen alleen handmatig uitgevoerd worden. Deze zult u dan ook niet aantreffen in de online calculators die u tegenkomt. En vaak bieden juist deze methodes de laagst mogelijke BPM.

Voorkom naheffing of boetes

U heeft in de regel zelf de plicht om een goed ingevuld en onderbouwd BPM-aangifte en BPM-berekeningsformulier in te dienen bij de Belastingdienst. Zonder de BPM-aangifte zal de Belastingdienst uw kentekenaanvraag niet afhandelen, waardoor het importproces onnodig vertraging op kan lopen.

Heeft u de BPM onjuist berekend en heeft u hierdoor te weinig BPM afgedragen? Dan kunt u een naheffing of boete van de Belastingdienst krijgen. Dat is uiteraard zonde, want zo wordt uw importauto ineens onnodig duur. Wanneer u de BPM berekening door Importautos.nl laat afhandelen bent u ervan verzekerd dat u geen naheffing of boetes oploopt. Onze kant en klare BPM-aangifteformulieren worden aan u geleverd inclusief de verplichte financiële onderbouwing. Deze formulieren worden gegarandeerd geaccepteerd door de Belastingdienst.

Kies voor een specialist voor de berekening van de BPM bij een importauto

Wilt u een auto importeren uit Duitsland, gaat u een auto invoeren uit België of toch liever een unieke auto importeren uit Amerika?

Om er zeker van te zijn dat u bij de import het meeste voordeel behaalt op BPM gebied, adviseren wij om de BPM te laten berekenen door een specialist. Importautos.nl biedt gratis en vrijblijvend BPM advies aan. Heeft u een interessante importauto op het oog? Dan kunt u de link naar de advertentie, samen met enkele basisgegevens, naar ons doorsturen. Wij berekenen dan de laagst haalbare BPM voor u.

U vindt het formulier voor onze BPM berekening hier:

Bereken gratis de laagste BPM

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.