Zelf auto importeren: de 4 grootste valkuilen

Wilt u volledig zelf een auto importeren? Dan zijn er veel zaken waar u goed op moet letten. In deze blog lichten we de 4 grootste valkuilen uit.
1. Kilometerstand
Een van de eerste zaken waar u op dient te letten wanneer u zelf een auto gaat importeren, is de kilometerstand en de kilometerhistorie van de importauto. Bij Nederlandse auto’s kunt u via de RDW controleren of het kilometerverloop door de jaren heen logisch of onlogisch is. En voor Belgische auto’s is de verkoper verplicht om een Car-pass te verstrekken, vergelijkbaar met het tellerrapport wat we in Nederland kennen.
Voor Duitse auto’s worden de kilometerstanden echter nog niet centraal vastgelegd. Wel is het terugdraaien van de meterstanden hier bij wet verboden. Toch is wat extra voorzichtigheid natuurlijk nooit verkeerd wanneer u zelf een auto importeert. Kies voor betrouwbare dealers en bepaal zelf met gezond verstand of de kilometerstand redelijk is voor de leeftijd van de importauto die u op het oog heeft.
2. Schadeauto’s
Het schadeverleden van importauto’s is in veel landen goed te achterhalen. In Nederland wordt hiervoor gebruik gemaakt van WOK meldingen. En gaat u een Amerikaanse auto importeren? Dan kunt u via Carfax een gedetailleerd rapport opvragen met de historie van de auto.
Duitsland heeft echter niet een dergelijke regeling, waardoor het niet mogelijk is om voertuighistorie van Duitse auto’s op te vragen. Daarom dient u extra op te letten wanneer een Duits voertuig voor een opvallend scherpe prijs aangeboden wordt. Mogelijk schuilt daar een schadeverleden achter. Het is dus verstandig om te kiezen voor betrouwbare dealers, en zo veel mogelijk informatie te winnen over de auto voordat u overgaat tot de aanschaf.
Duitsland hanteert gelukkig echter wel een strenge wet op eerlijke informatie, en verkopers zijn verplicht om op het verkoopcontract te vermelden of een auto wel of niet schadevrij (unfallfrei) is. Dit niet naar waarheid invullen wordt in Duitsland als een misdrijf beschouwd, die op de privépersoon verhaald wordt.
Bovengenoemde aandachtspunten schetsen dan ook misschien onterecht een negatiever beeld van de import uit Duitsland. Duitsland is een van de populairste landen voor de autoimport, doordat Duitse auto’s voordeliger en luxer uitgerust zijn dan de auto’s in ons eigen land. Duitse auto’s zijn daarbij over het algemeen zeer degelijk en betrouwbaar, en Duitsland heeft zoals aangegeven diverse wetten die kopers beschermen.
3. Verkeerde tijdelijke kentekens
Heeft u uw Duitse droomauto gevonden en wilt u deze zelf terug naar Nederland gaan rijden? Let er dan goed op dat u de juiste tijdelijke kentekens gebruikt. Duitse autoverkopers zullen u (goedbedoeld) mogelijk Duitse exportnummerborden met rode of gele rand aanbieden. Deze tijdelijke kentekens zijn in heel Europa toegestaan, behalve in Nederland en Italië!
Eenmaal over de grens loopt u de kans om aangehouden te worden en niet meer verder te mogen rijden. Importautos.nl kan u legale nummerborden bieden die wel in heel Europa gebruikt mogen worden. Meer weten? Lees er alles over in onze blog ‘Tijdelijk kenteken Duitsland bij import’.
4. Diverse BPM berekenmethodes
Heeft u de auto over de grens gebracht / gereden en is deze gekeurd door het RDW? Dan is het tijd voor de BPM aangifte. Gaat u de hoogte van de BPM berekenen, dan zijn diverse factoren van belang, waaronder de leeftijd van de auto en de CO2-uitstoot. Daarbij zijn er maar liefst 6 verschillende berekenmethodes te gebruiken om tot de voor u meest gunstige BPM te komen.
Online calculatoren bieden u vaak maar inzicht in twee van deze berekenmethodes, die bovendien lang niet altijd de meest gunstige opties zijn. Door de juiste BPM berekenmethode te gebruiken kunt u honderden euro’s aan BPM besparen.
Bovendien kunt u zelfs een naheffing of boete krijgen wanneer u de BPM aangifte onjuist ingediend heeft en achteraf blijkt dat u te weinig BPM afgedragen heeft. Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat dit volledig juist gebeurd, inclusief de benodigde financiële onderbouwing.
En gaat u een elektrische auto importeren? Volledig elektrische auto’s hebben als grote voordeel dat de BPM op €0,- uitkomt. Toch zult u ook voor deze elektrische auto’s een volledig onderbouwde BPM aangifte in moeten dienen! Importautos.nl verzorgt graag een volledig ingevulde en juist onderbouwde BPM aangifte voor u.
Lees ook: ‘Zelf de BPM berekenen? Laat het over aan een specialist!’
Importhulp van Importautos.nl
Wilt u graag zoveel mogelijk zelf doen bij het importproces, maar kunt u hulp gebruiken bij het importeren van uw droomauto? Importautos.nl biedt diverse importpakketten aan met verschillende mate van ondersteuning, waaronder een Doe het zelf pakket. Hierbij kunt u veel zelf afhandelen, maar krijgt u wel alle benodigde ondersteuning om het importproces soepel te laten verlopen.
U ontvangt van ons een importhandleiding met een checklist waarin stapsgewijs alle belangrijke stappen uitgelicht worden. We helpen in het contact met de verkoper, zorgen ervoor dat deze alle benodigde documenten aan u overdraagt én controleren deze op juistheid.
Voor het rijden naar Nederland verzorgen we de juiste tijdelijke kentekens voor u, of kunt u kiezen voor verzekerd transport per vrachtauto. Vervolgens verzorgen we voor u ook de RDW-planning, om te voorkomen dat u daar in een lange wachtrij plaats hoeft te nemen.
Na de keuring bieden wij u een volledig ingevulde BPM-aangifte volgens de meest gunstige berekenmethode, inclusief de benodigde onderbouwing.
Wilt u toch liever volledig ontzorgd worden? Bekijk dan ons All inclusive pakket. Of bekijk alle importpakketten hieronder om het pakket te vinden wat het beste bij u past: