fbpx

Wanneer kun je bij import van een auto gebruik maken van een taxatierapport?

Uit recente cijfers van de RDW blijkt dat het aantal ingevoerde auto’s dit jaar een nieuw hoogtepunt van ruim 200.000 stuks zal bereiken. Het is de eerste keer in de historie dat het aantal importauto’s door deze grens heen schiet. De voornaamste reden hiervoor blijft het schreeuwend tekort aan jonge occasions in Nederland. Hierdoor zal de import van auto’s naar verwachting ook komend jaar weer toenemen.

Voor vrijwel iedere auto die geïmporteerd wordt, geldt dat er tijdens de import nog BPM betaald dient te worden. Dit is de aanschafbelasting die in Nederland onderdeel is van de prijs van een nieuwe auto. In geval van een nieuwe auto wordt dit de bruto BPM genoemd. Als je een gebruikte auto gaat importeren betaal je nog maar een bepaald deel van dit bedrag, de zogenaamde rest BPM.

Meerdere BPM methodes mogelijk

Hoeveel rest BPM je nog moet betalen, is afhankelijk van diverse factoren zoals onder andere de leeftijd en de kilometerstand van een auto. De Belastingdienst biedt bovendien de mogelijkheid om de rest BPM op verschillende methodes uit te rekenen, waarbij je het recht hebt om binnen de wettelijke kaders de laagst haalbare uitkomst af te rekenen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kortingstabel gerelateerd aan de leeftijd van de auto. Of door middel van een koerslijst, waarin gebruikt wordt gemaakt van een vooraf vastgestelde handelswaarde van een auto.

Een andere, veelgebruikte methode, is door gebruik te maken van een taxatierapport. Om de BPM afschrijving te bepalen wordt dan gebruik gemaakt van de actuele waarde van de auto. Deze waarde dient door een erkend taxateur te worden vastgesteld. Uit recente artikelen van RTL Nieuws en het Algemeen Dagblad blijkt dat maar liefst ruim een kwart van de auto’s wordt geïmporteerd aan de hand van een taxatierapport met als doel om minder BPM te betalen.

Meer weten? Lees er meer over op onze BPM berekenen pagina.

Maar wanneer is het eigenlijk zinvol om gebruik te maken van een taxatierapport? Dat leggen we je graag uit:

  • Als een auto schade heeft, dan mag het schadebedrag in mindering worden gebracht op de actuele waarde. Hierdoor komt de BPM vaak een stuk lager uit en valt dus een fors belastingvoordeel te halen.
  • Bij zeer exclusieve auto’s kan een taxatie eveneens zorgen voor een lagere BPM.
  • En bij auto’s afkomstig uit bijvoorbeeld de VS of Dubai met een afwijkende CO2 uitstoot ten opzichte van de Europese variant van het betreffende model. In dit geval kan een taxatierapport een nuttig middel zijn om minder BPM af te rekenen.

Actueel onderwerp bij diverse media

Bij het overgrote deel van de taxatierapporten is er echter sprake van een schade-auto. Hierin schuit tegelijkertijd ook het gevaar. Volgens CDA kamerlid Pieter Omtzigt en het ministerie van Financiën wordt er namelijk op grote schaal gesjoemeld met de waarde van importauto’s, door gebruik te maken van allerlei trucs en zogenaamde nepschades. Hierover berichten zowel RTL nieuws als het Algemeen Dagblad deze week.

Je vraagt je misschien of hoe dit mogelijk is? Enerzijds komt dit, doordat er inderdaad bedrijven en taxateurs actief zijn die op deze manier bewust sjoemelen met de waarde van een auto. Om hier vervolgens zelf geld aan te verdienen. Anderzijds heeft dit ook te maken met het systeem wat de Belastingdienst hiervoor in het leven heeft geroepen. Als gevolg van een wirwar aan regels en slechte controles is het systeem simpelweg erg fraudegevoelig. Dit erkent onder meer ook BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt. Eerdere pogingen van de Belastingdienst om hier tegen op te treden bleken niet rechtsgeldig, waardoor dit probleem vooralsnog niet zomaar is opgelost.

Conclusie

Een auto importeren aan de hand van een taxatierapport kan zeker helpen om je een fors bedrag aan BPM te besparen. Let echter wel goed op door wie je het taxatierapport laat opstellen en hoe de taxateur in kwestie te werk gaat. Wij raden je daarom altijd aan om vooraf contact op te nemen met een van onze BPM-specialisten. Zo krijg van tevoren altijd een gedegen advies van de laagst haalbare BPM, maar wel met de zekerheid op zak dat dit gebeurt binnen de kaders van de wet!

Bron:
RTL Nieuws
Algemeen Dagblad

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.