fbpx

Oldtimer importeren? De 10 stappen van het import-traject

Oldtimer importeren

Iedereen heeft wel een droomauto uit zijn of haar jeugd. Wat zou het mooi zijn als u deze auto ooit zou kunnen rijden dacht u toen. Ondertussen is uw jeugddroom een oldtimer geworden. U gaat eens op internet kijken, puur uit nieuwsgierigheid. En ja hoor, er staan meerdere exemplaren te koop. Helaas is het aanbod uit Nederland schaars merkt u op. Het aanbod in het buitenland is echter vele malen groter. Dat roept de vraag op: kan ik een oldtimer importeren? In deze blog leest u welke stappen u moet doorlopen en hoe Importautos.nl u kunt helpen bij het importproces.

Hoe ziet het import-traject van oldtimer eruit?

Het aankoopproces van een oldtimer ziet er doorgaans al een stukje anders uit dan wanneer u een reguliere occasion of nieuwe auto aanschaft. Wanneer u dan ook nog de auto wilt gaan importeren, zijn er een aantal belangrijke stappen die u moet gaan doorlopen. Hieronder leest u welke stappen er komen kijken bij het invoeren van een oldtimer. Ook lezen hoe het stappenplan eruit ziet wanneer u een reguliere auto wilt importeren? Bekijk dan ons ‘Auto import stappenplan’.

Stap 1: Zoektocht

Het importproces begint bij de zoektocht die tegenwoordig vooral online zal plaatsvinden. De meeste te koop aangeboden klassiekers zullen namelijk online aangeboden worden. Op uiteenlopende websites worden oldtimers aangeboden, maar er vinden ook geregeld internationale veilingen en bijeenkomsten plaats.

Zoekmachines Duitsland:
– www.mobile.de
– www.autoscout24.de
– www.webmobil24.de

Zoekmachine Europa:
– www.autoscout24.eu

Zoekmachines België:
– www.autoscout24.be
– www.autotrack.be

Zoekmachines Amerika:
– www.cars.com
– www.autotrader.com

Stap 2: Inspectie

U heeft een auto op het oog. Wilt u zo min mogelijk risico nemen? Dan is het advies om een inspectie uit te laten voeren die verder gaat dan enkel optische controle van het voertuig. Eerlijk is eerlijk zeker bij een oudere auto zal de technische staat nooit optimaal zijn. Er zal dus altijd wel iets aan mankeren. Heeft u zelf de technische kennis, dan kunt u de inspectie zelf uitvoeren, maar de meeste mensen bezitten die kennis natuurlijk niet. In dat geval kunt u het inspecteren van de auto ook uitbesteden bij bijvoorbeeld Importautos.nl. Wij kunnen er op verzoek voor zorgen dat een specialist uw oldtimer inspecteert, voorafgaand aan de aankoop.

Stap 3: Aankoop

De inspectie is afgerond en u besluit tot aankoop over te gaan. Ga hierin zorgvuldig en zorg dat alle autopapieren op orde zijn. Hiermee voorkom je veel gedoe in het verdere importproces, bijvoorbeeld bij het transport en het aanvragen van het kenteken. Natuurlijk wilt u ook niet te veel betalen en aan de aankoop een goed gevoel overhouden. Zeker bij het kopen van een oldtimer kan het lonen om te onderhandelen met de verkopende partij. Ook voor hulp of advies bij het aankoopproces en controle van de autopapieren & documenten kunt u Importautos.nl terecht.

Stap 4: Transport

U bent tot aankoop van uw oldtimer overgegaan. Nu moet deze alleen nog naar Nederland vervoerd worden. Afhankelijk van het land van aankoop zal de auto daarom verscheept of per trailer vervoert moeten gaan worden. Dit kan nog best wel een ingewikkeld proces zijn. Dus u doet er goed aan hiervoor een gespecialiseerd transportbedrijf in te schakelen. U kunt het transport ook door Importautos.nl laten regelen. Zo weet u zeker dat uw kostbare klassieker zonder al te veel problemen bij u op locatie zal arriveren.

Stap 5: Restauratie en reparatie

De meeste oude auto’s mankeren wel iets of hebben in ieder geval aandachtspunten. Hierin verschilt het importproces van een oldtimer dan ook vaak ten opzichte van een relatief nieuwe auto. Tenzij u natuurlijk een compleet gerestaureerde oldtimer koopt, maar daar betaalt u dan ook voor. Afhankelijk van de staat van de auto en uw wensen, zal u voor of na de keuring de auto moeten repareren of restaureren. Heeft u zelf de tijd en de kennis dan kunt u ervoor kiezen dit zelf te doen. Bezit u de kennis en tijd niet, dan kunt u de ook reparatie of restauratie uit laten voeren. Ook voor restauratie, reparatie en onderhoud van uw oldtimer kunt u bij Importauto.nl terecht met behulp van onze eigen werkplaats.

Stap 6: RDW-Keuring

Of de auto nu van binnen of buiten de EU afkomstig is, de auto moet RDW gekeurd worden. Het advies is om het in orde brengen van de technische staat vooraf aan de keuring te doen. Hiermee zorgt u ervoor dat de auto (hoogstwaarschijnlijk) door de keuring komt en voorkomt u ermee dat u nogmaals een afspraak moet maken. Voor een auto ouder dan 30 jaar dient u vooraf een afspraak te maken bij het RDW voor het uitvoeren van de keuring.

De gemiddelde wachttijd voor een RDW keuring van een oldtimer ligt echter hoog. Het kan zomaar voorkomen dat u 2 maanden moet wachten voordat u aan de beurt bent. Dat kan efficiënter! Als u dit onderdeel uitbesteed aan Importautos.nl kunt u veel tijd besparen. Wij kunnen de RDW keuring namelijk in onze eigen werkplaats laten uitvoeren. Een RDW keurmeester komt op vaste momenten bij ons langs en kan dan direct de keuring voor uw oldtimer uitvoeren.

Komt uw klassieker van buiten de EU, bijvoorbeeld uit Amerika? Dan is het bovendien belangrijk dat de auto vooraf aan de RDW keuring, voldoet aan de Europese regels. Zo worden er bijvoorbeeld andere eisen gesteld aan de verlichting van een voertuig in Amerika en Europa. Ook hierbij kan Importautos.nl u verder helpen.

Stap 7: BPM aangifte

Een formaliteit, want voor een oldtimer hoeft u geen BPM at te dragen. Echter moet u wel de formulieren invullen en opsturen naar de belastingdienst. Hiervoor moet de auto wel altijd eerst RDW gekeurd zijn. 

De BPM aangifte regelen kan best ingewikkeld zijn wanneer u hier niet in thuis bent. Importautos.nl kan de BPM berekening en aangifte volledig voor u verzorgen; zo bent u ervan verzekerd dat alles volledig in orde is en naar de juiste standaarden ingevuld is. 

Stap 8: Kenteken

Na akkoord van het RDW en de Belastingdienst ontvangt u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs van uw auto. Een dag later zal u ook de tenaamstellingscode ontvangen. Deze code heeft u nodig, mocht u ooit besluiten uw oldtimer te willen verkopen.

Stap 9: Verzekering

U kunt bijna de weg op met uw oldtimer. Er volgt eigenlijk nog maar één stap. Het verzekeren van het voertuig. Hiervoor bestaan speciale oldtimerverzekeringen. De premie wordt daarbij vaak anders berekend dan bij een reguliere auto. Een oldtimer kan namelijk een flinke waarde vertegenwoordigen, maar er wordt doorgaans minder en op een andere manier mee gereden en omgegaan.

Stap 10: Geniet

De laatste stap is eigenlijk het belangrijkste. Geniet van uw oldtimer. Onderhoud uw oldtimer en vertroetel hem, ga ermee rijden of zet hem weg op een mooie plek en kijk ernaar. U heeft uw jeugddroom werkelijkheid gemaakt!

Import oldtimer uitbesteden?

Het importeren van een auto en zeker van een oldtimer kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Heeft u geen ervaring met het importeren van een auto, zoals de meeste mensen, dan doet u er verstandig aan hulp in te schakelen. Op die manier bespaart u een hoop tijd en stress, maar ook mogelijk frustratie en geld.

Gedeeltelijk of helemaal uitbesteden?

Wilt u het importeren van uw auto uitbesteden? Dan kunt u bij Importautos.nl kiezen tussen verschillende Auto Importpakketen. Zo kunt u kiezen of u het importeren van uw oldtimer gedeeltelijk of helemaal wilt uitbesteden. Ook wanneer u ervoor kiest zoveel mogelijk zelf te doen, kunt u wel rekenen op onze expertise wanneer u advies of informatie nodig heeft.

Uw jeugddroom werkelijkheid maken?

Wilt u uw jeugddroom uit laten komen? Kies voor een van de Importpakketen van Importautos.nl. Heeft u meer informatie of advies nodig? Neem vandaag nog contact op met de specialisten van Importauto.nl.  Bel naar onze gratis info importlijn 088-3450100 of mail naar info@importautos.nl. Wij zorgen ervoor dat het importeren van uw oldtimer soepel, transparant en volgens de regels verloopt. Zo kunt u binnenkort genieten van uw jeugddroom!