Auteur: door Lucas Boot | donderdag 08 maart 2012 | 07:39 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 08 maart 2012 | 07:42
De gebruikte auto waar u naar verlangt, is in ons land niet te vinden. U surft op een Duitse autosite en komt wel de wagen tegen die u zoekt. In de kleur die u wilt, met volop opties en de juiste motor. En dan die prijs: vaak aanzienlijk lager dan bij ons met dank aan vriendelijkere belastingregelingen.
U besluit uw droomauto te importeren. Maar dan begint het. Je verdrinkt als onwetende particulier al gauw in een administratieve zee van documenten en bpm-calculaties. Steeds meer kopers kloppen aan bij Bap Hop van Importautos.nl in Roosendaal voor hulp bij het importeren van auto. “Je hebt als particulier meestal een onduidelijk beeld van de kosten die komen kijken bij het importeren van auto’s. Wat betaal ik aan bpm, bijvoorbeeld? Ook de administratieve rompslomp blijkt reden om een professional te raadplegen.”
De grootste kostenpost bij auto-import is die bpm, de autobelasting. Wanneer een auto uit het buitenland op Nederlands kenteken wordt gezet, moet de eigenaar een bpm-correctie betalen aan de Belastingdienst. Het berekenen van dat bedrag vraagt de nodige kennis en middelen, legt Hop uit. “De bpm wordt in eerste instantie gebaseerd op de historische nieuwprijs van de auto – inclusief alle opties – volgens de Nederlandse prijslijsten. Daar worden eerst de bpm en btw vanaf getrokken. Op het bedrag dat overblijft, wordt de uiteindelijke bpm berekend.”
Op internet staan genoeg bpm-calculatieprogramma’s. Maar die zijn lang niet altijd toereikend, volgens Hop. “In Nederland zijn zes rekenformules toegestaan om de bpm te berekenen. Uiteindelijk betaalt de consument het laagste bedrag dat uit een van die formules komt rollen. De online calculators zijn doorgaans niet gebaseerd op die zes modellen, maar op één of twee. Het risico bestaat dat je meer betaalt dan nodig. Daarom raden wij aan van tevoren al zo’n bpm-berekening door ons te laten maken.”
Nu u weet wat de bpm zal zijn, heeft u al een beter zicht op de kosten van de import. Nu komt het aan op het regelen van de juiste toelatingspapieren en tijdelijke kentekenplaten. Dat kan iedereen zelf regelen via de rdw of door een bedrijf als Importautos.nl. Tegen een vergoeding, uiteraard. “Wij zorgen ervoor dat alle papieren kloppen, zodat onze klanten niet voor verrassingen komen te staan bij de importkeuring van de rdw.” Want dat is de volgende stap: de auto moet worden gekeurd. Tip van Hop: “Een buitenlandse apk is sinds kort ook geldig in Nederland. Dus een keuring bij de rdw is in zo’n geval een papieren in plaats van een technische keuring.” Als de paperassen kloppen, moet de bpm-aangifte bij het bpm-loket worden aangegeven. Dan kan bij de rdw-keurstations. “Het is zaak dat je een goed onderbouwde aangifte overlegt die de Belastingdienst direct kan overnemen. Heb je geen goed ingevulde en onderbouwde bpm-aangifte bij je, dan word je bij het bpm-loket weggestuurd en vertraagt de afgifte van je kenteken. Wij garanderen de acceptatie van onze aangiftes.”
Nu de aangifte is ingediend, is het wachten op de goedkeuring van de Belastingdienst. Daarna volgt het overmaken van het bpm-bedrag en geeft de rdw binnen enkele werkdagen een nieuw kentekenbewijs af. Auto verzekeren en rijden maar! www.importautos.nl
BN Destem – 08-03-2012