fbpx

Aan het einde van het jaar extra aantrekkelijk investeren!

einde jaar besparen

Vrijwel iedere ondernemer weet dat het noodzakelijk is om te investeren. Om ondernemers hierin te stimuleren en tegemoet te komen heeft de overheid de investeringsaftrek in het leven geroepen.

Als ondernemer zal je hierbij veelal te maken krijgen met de kleinschaligheidsaftrek, omdat dit de aftrekpost is die betrekking heeft op investeringen in bedrijfsmiddelen. Dus bijvoorbeeld de aanschaf van een bedrijfsauto (grijs kenteken, voor beroepsmatige doeleinden). Meestal wordt hier gebruik van gemaakt om aan het einde van het jaar de winst te drukken. Deze regeling is voor iedere ondernemer toegankelijk. Voor investeringen tussen € 2.301,- en € 55.745,- bedraagt het percentage dat je af mag trekken maar liefst 28 procent!

Aan het einde van het jaar kan het daarom uitermate interessant zijn om één of meerdere auto’s aan te schaffen op naam van je bedrijf. Maar ook het importeren van een personenauto vanuit Duitsland is (zeker voor leaserijders) ontzettend interessant, ondanks dat personenauto’s niet in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsaftrek.

Een voorbeeld:

Onderstaande auto wordt aangeboden door een Volkswagen dealer in Duitsland.

volkswagendealer duitsland

Deze Volkswagen Golf GTE Plug in Hybrid is van juli 2016 en heeft slechts 5.000 km gereden. Oftewel, dit betreft een nagenoeg nieuwe auto inclusief fabrieksgarantie. Vanwege de lage CO2 uitstoot (35 gr/km) valt deze auto de bijtellingscategorie van 15%. Bovendien betaal je maar € 300,- BPM bij invoer van deze auto.

Dit maakt het bij uitstek een interessante auto voor leaserijders. Omdat ten opzichte van het geringe aanbod in Nederland de keuze in Duitsland gigantisch is, worden dit soort auto’s dan ook veelvuldig geïmporteerd.

De netto investering voor deze auto komt uit op zo’n € 27.000,-. Dit is de prijs rijklaar op Nederlands kenteken, afgeleverd aan huis. Zou je dezelfde auto nieuw in Nederland bestellen, dan kun je rekenen op een netto investering van bijna € 36.000,-. Bovendien krijg je bij een nieuwe auto te maken met een aantal maanden levertijd, zodat de auto niet voor het einde van het jaar op kenteken kan worden gezet. Met alle fiscale gevolgen van dien. 

Wat verandert er per 1 januari 2017 in de regelgeving?

Volgend jaar gaat wederom voor bijna alle nieuwe auto’s de BPM omhoog. In tegenstelling tot vorige jaren is de verhoging dit jaar vaak zelfs erg fors. Het kopen van een nieuwe auto in Nederland wordt hiermee voor het zoveelste jaar op rij duurder. Bovendien wijzigen de bijtellingscategorieën per 01-01-2017. Zie hiervoor onderstaande tabel.

2017 regelgeving

Laten we het voorbeeld van de Volkswagen Golf GTE er nog maar eens bij nemen. Wat zijn de gevolgen als je besluit om deze auto in 2017 nieuw te bestellen?

De bijtelling gaat dan van 15% naar 22%. Dit maakt deze auto direct veel minder populair onder leaserijders. Daarnaast wordt de auto in aanschaf duurder, vanwege een BPM verhoging van ruim € 700,-. Dit komt de bijtelling eveneens niet ten goede.

Wat is dan onderaan de streep het verschil tussen de Duitse occasion in bovenstaande advertentie en het bestellen van een nieuwe auto in 2017? In cijfers uitgedrukt zou je per maand zo’n € 250,- meer bijtelling betalen als je ervoor kiest om in 2017 een nieuwe aan te schaffen. Bovendien profiteer je bij de occasion de komende 5 jaar van het bijtellingspercentage uit 2016. Afhankelijk van de looptijd van je leasecontract scheelt dit aan het einde van de rit al snel duizenden euro’s!

Conclusie

Voor ondernemers is het fiscaal erg aantrekkelijk (kleinschaligsheidsaftrek bij bedrijfswagens, op gebied van bijtelling bij personenauto’s) om aan het einde van het jaar te investeren in de import van een auto. De algemene verwachting is dan ook dat bedrijven voor het einde van het jaar massaal dit soort jong gebruikte auto’s uit het buitenland zullen importeren. Op websites als Mobile.de en Autoscout24.de vindt je een enorm aanbod en kun je heel eenvoudig zelf op zoek gaan naar een geschikte auto. Wij voorzien je tenslotte graag van advies en een gratis berekening van de (BPM) kosten.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.