fbpx

Een motor importeren

Lees hier ons actuelere artikel over een motor importeren, met uitgebreidere uitleg over het importproces en de voordelen.

Het importeren van een motor kan erg interessant zijn. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen de voordelen hiervan en daardoor kiezen ze ervoor om hun nieuwe motor in het buitenland te kopen. Net als bij auto’s is het aanbod van motoren in Duitsland groot, waardoor het importeren vanuit dit land interessant is.

Hoe vind ik een motor in Duitsland?

Het aanbod van occasions in Duitsland, meer dan 100.000, is veel ruimer dan de enkele duizenden in Nederland. De belangrijkste websites om je occasion in Duitsland te vinden, staan hier:

Mobile.de

MotoScout24.de

Motorradonline.de

En de occassionsites merk gebonden:

BMW Motorrad

Yamaha Gebrauchtfahrzeuge

Harley Davidson

KTM Used Bikes

Hoe zit het met BPM?

In Nederland betaal je voor auto’s en motoren BPM. Ondanks dat motoren minder zwaar zijn dat auto’s, kan de BPM bij motoren je nog wel eens verrassen. Laat je daarom van tevoren eens goed informeren. Het BPM tarief voor motoren is 19,4% van de cataloguswaarde (de nieuwprijs). Het is onwaarschijnlijk, maar alleen bij een CO2 uitstoot van 0, hoeft er geen BPM betaald te worden.

Maar let op: misschien kom je in aanmerking voor korting op de BPM, lees verder!

Wanneer je een gebruikte motor koopt, betaal je minder BPM dan bij de aanschaf van een nieuwe motor.

BPM mag verminderd, of afgeschreven, worden op basis van leeftijd of marktwaarde. Let wel op de grote verschillen die tussen de verschillende afschrijfmethoden aanwezig kunnen zijn.

Op zoek naar een gratis BPM indicatie? BPM berekenen!

Welke papieren heb ik nodig?

Wanneer je een motor importeert die in een Europees land op kenteken heeft gestaan, moet de auto in Nederland worden toegelaten, mits je over de juiste documenten beschikt. De volgende papieren heb je nodig:

–        Fahrzeugbrief en Fahrzeugschein

–        Certificaat van overeenstemming (CVO, niet verplicht, maar wel handig)

–        Koopovereenkomst

–        Eventueel een geldige TÜV keuring (Duitse APK, maar alleen in Nederland geldig als de juiste papieren hierbij aanwezig zijn)

De valkuilen

Vaak hebben motoren een lage kilometer stand. Hierdoor kan de belastingdienst een motor snel onterecht als nieuw bestempelen.

–        Als nieuw aangemerkt voor BPM: minder dan 3000 kilometer op de teller of jonger dan 3 maanden (vanaf datum eerste toelating in buitenland)

–        Als nieuw aangemerkt voor BTW: minder dan 6000 kilometer op de teller of jonger dan 6 maanden

Regelmatig gebeurt het dat motoren met bijvoorbeeld 2000 kilometer op de teller en bouwjaar 2008 nieuw worden aangemerkt terwijl dit natuurlijk niet zo is. Het kan de moeite waard zijn in Duitsland wat extra rondjes te rijden voordat je hem in Nederland op kenteken zet.

Meer lezen? Bekijk ook ‘Een motor importeren met veel voordeel!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.