fbpx

Een auto importeren? Zo koop je betrouwbaar een auto in Duitsland.

duitslandHet afgelopen jaar is er een record aantal auto’s uit Duitsland geïmporteerd. Ieder jaar weer gaan meer Nederlanders de grens over om een auto te kopen. De redenen hiervoor zijn simpel:

Auto’s in Duitsland zijn goedkoper, hebben lagere kilometerstanden en zijn luxer uitgerust. En het aanbod is gigantisch!

Maar hoe weet je zeker dat je geen miskoop doet? Aan de hand van deze stappen koop je betrouwbaar een auto in Duitsland.

1) Auto zoeken

De zoektocht naar een auto begint vrijwel altijd op internet. De grootste autozoekmachines van Duitsland zijn zonder twijfel Mobile.de en Autoscout24.de. Op deze websites tref je een gigantisch aanbod en kun je op allerlei voorkeuren selecteren. Wil je bijvoorbeeld geen zaken doen met een particuliere verkoper, dan kun je dit eenvoudig aangeven.

Wie perse een auto bij een erkende merkdealer wil kopen, kan ook direct naar de website van het betreffende merk gaan (bijvoorbeeld BMW.de, Audi.de, Volkswagen.de etc.) om een ruim aanbod te vinden van occasions die uitsluitend bij merkdealers staan.

2) De verkoper

Hoe weet ik dat ik te maken heb met een betrouwbare verkoper? Naast erkende merkdealers kom je op internet ook universele autobedrijven, handelaren en particuliere verkopers tegen. Nagenoeg al onze klanten kopen het liefst een auto van een erkende merkdealer of een universeel autobedrijf.

Op Mobile.de en Autoscout24.de staan bij de gegevens van de verkoper beoordelingen van eerdere klanten vermeld. Daarnaast is in Duitsland de wetgeving op aansprakelijkheid heel erg streng, waardoor autoverkopers aan de telefoon veel eerder geneigd zijn tot het geven van uitgebreide en eerlijke informatie over de auto.

3) De auto bekijken en een proefrit maken

Ons advies is om bij het eerste contact met de verkoper zo veel mogelijk vragen te stellen over de auto. Vraag de verkoper naar het (onderhouds-)verleden, schades, kilometerstand, vorige eigenaren enzovoorts. Zo is de verkoper het bijvoorbeeld verplicht om te melden als de auto is gebruikt als huurauto, taxi of lesauto. Overigens vragen veel van onze klanten ons om op basis van onze jarenlange ervaring dit contact met de verkoper te leggen.

Als de informatie over de auto positief is, raden wij aan een afspraak met de verkoper te maken om de auto te bekijken en een proefrit te maken.

aankoopkeuring4) Aankoopkeuring

Lukt het niet om zelf naar de auto te gaan kijken? Dit kan natuurlijk door gebrek aan tijd, of omdat je vindt dat de auto te ver weg staat. In dat geval raden wij altijd een aankoopkeuring aan. Voor onze klanten laten wij wekelijks auto’s door een neutrale Duitse keuringsinstantie inspecteren en hiervan ontvangen we vervolgens een uitgebreid rapport inclusief foto’s van de auto.

 

5) Controle van de autopapieren

Wanneer je besluit om te auto aan te schaffen, is het bij het sluiten van de deal ontzettend belangrijk om vooraf de autopapieren goed te controleren. Vraag daarom bij de verkoper altijd kopieën op van de alle benodigde papieren. Aan de hand van deze papieren kun je namelijk nagaan of de werkelijke informatie van de auto overeenkomt met de specificaties in de advertentie. Als je hierbij ook een kopie van het onderhoudsboekje opvraagt krijg je ook direct een antwoord op de vragen waar en wanneer de auto onderhouden is geweest.

Vergeet daarnaast niet aan te vragen of de auto nog een geldige keuring heeft in Duitsland en tot wanneer deze keuring geldig is? De RDW neemt deze datum namelijk automatisch over als zijnde geldige APK datum. Als deze keuring niet meer geldig is, vraag de verkoper dan of hij voor aflevering van de auto nog een keuring uit wil laten voeren. Wij vinden het contoleren van de autopapieren zo belangrijk, dat dit bij al onze importpakketten standaard inbegrepen is.

6) Garantie

Voor veel autokopers is garantie een belangrijk onderdeel van de aankoop. Koop je een auto in het buitenland, dan wil je natuurlijk ook dat die garantie in Nederland geldig is. Zolang een auto in de fabrieksgarantie zit, kun je hiervoor in Nederland bij iedere dealer terecht. Vrijwel alle autofabrikanten geven tegenwoordig tussen de twee en vijf jaar fabrieksgarantie.

Maar ook als een auto niet meer binnen de fabrieksgarantie valt, kun je meestal nog bij de dealer in Nederland terecht. Vaak krijg je bij aankoop van een jong gebruikte auto vanuit de merkdealer een jaar occasiongarantie, die ook in Nederland geldig is. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Gebrauchtwagen Plus garantie bij Audi, Europlus bij BMW, Junge Sterne bij Mercedes-Benz en Das WeltAuto garantie bij Volkswagen.

ondertekenen7) De deal sluiten en een koopcontract tekenen

Klopt alle informatie die je van de verkoper hebt ontvangen en wil je overgaan tot het kopen van de auto? Vraag de verkoper altijd naar de beste prijs voor de auto. Ondanks dat in Duitsland het onderhandelen over de prijs iets anders in elkaar steekt dan wat we in Nederland gewend zijn, is het toch vaak mogelijk om nog een korting te krijgen. Overigens worden er in Duitsland nooit afleverkosten in rekening gebracht, wat ook al scheelt in de aankoopprijs!

Als je een akkoord hebt bereikt over de prijs, dan zal de verkoper vervolgens een koopcontract opstellen. Check voordat je dit ondertekent, of er geen misleidende bepalingen over schades, de km stand of garantie vermeld staan.

8) De betaling

Voordat je de auto door de verkoper zal worden afgeleverd moet deze natuurlijk eerst betaald zijn. Wanneer je bij een erkende merkdealer of een betrouwbaar autobedrijf koopt, raden wij aan om de betaling vooraf per bank te doen. Houd er rekening dat het bij een betaling naar uit buitenland middels internetbankieren gemiddeld twee werkdagen duurt, voordat het geld op rekening van de verkoper zichtbaar is.

Vanwege deze verwerkingstijd is het daarom ook niet mogelijk om bij het ophalen van de auto ter plaatse het geld over te maken of te pinnen. Kies je ervoor om de auto zelf op te gaan halen en wil je pas bij aflevering betalen? Neem dan contact geld mee naar de verkoper.

9) Auto ophalen: zelf terug rijden of per vrachtwagen laten transporteren?

Omdat je auto in Duitsland hebt gekocht, zit er natuurlijk nog geen geldig Nederlands kenteken op de auto. Desondanks wil je dat de auto veilig en snel naar Nederland krijgen.

Hiervoor bestaan twee manieren:

1) Verzekerd transport per vrachtwagen

Veel van onze klanten kiezen ervoor de auto per vrachtwagen op te laten halen. Dit geeft geen rompslomp met tijdelijke nummerborden en verzekeringen en de auto wordt veilig voor je naar Nederland gehaald. Bovendien is dit transport bij ons altijd volledig allrisk verzekerd!

2) Zelf terug rijden met een tijdelijke nummerborden

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de auto zelf terug te rijden. Hierbij is het wel van belang dat je voor deze rit de juiste en geldige tijdelijke Nederlandse nummerborden gebruikt. In onze importpakketten zitten deze bijvoorbeeld standaard inbegrepen.

Vergeet hierbij ook niet om vooraf een minimaal een WA-verzekering af te sluiten als je zelf de auto op gaat halen. Vaak kun je met deze tijdelijke nummerborden de auto vrij eenvoudig aanmelden in een voorlopige dekking bij je huidige verzekeraar.

Let er op dat sommige verzekeraars een auto met een tijdelijke nummerborden enkel WA-verzekeren. Dit betekent dat je tijdens je rit alleen verzekerd bent voor schade die je aan andere toebrengt!

 

OPGELET: gebruik voor het zelf terug rijden van de auto nooit tijdelijke Duitse (export) kentekenplaten, deze zijn streng verboden in Nederland.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.