fbpx

Een auto importeren met BPM tegenbewijs

Ons kleine landje is groot in sommige dingen. Zo staan wij in de top 3 van landen als het gaat om belasting op auto’s. Hoge bijtellingspercentages, BPM en forse wegenbelasting. En of dat nu iets is om trots op te zijn?

Wil je in Nederland als autobezitter een luxe auto rijden dan moet je aardig wat geld spenderen. Daarom kiezen veel Nederlanders ervoor om een luxe auto vanuit het buitenland te importeren. Het aanzienlijke belastingvoordeel op een jonge occasion met een paar duizend kilometer op de teller is hier de belangrijkste reden voor.

Besparen op BPM met de BPM-tegenbewijsregeling

De belastingdienst is niet blij met de BPM-tegenbewijsregeling. Door de rechter is een aantal jaren geleden bepaald dat de consument de gelegenheid moet hebben om zelf aan te tonen dat een auto minder waard is dan blijkt uit de voorgeschreven tabel van de belastingdienst. Hierdoor betaal je minder belasting met als logisch gevolg een niet zo blije belastingdienst.

Met de BPM-tegenbewijsregeling kun je de werkelijke waarde van de te importeren auto gebruiken om minder BPM te betalen. Het advies is dan ook om deze tegenbewijsregeling te gebruiken: vaak scheelt dit enkele duizenden euro’s aan BPM.

Het heeft geen zin om de belastingtelefoon te bellen en om advies te vragen. Natuurlijk zullen zij aanraden om de afschrijvingstabel van de belastingdienst te gebruiken. Over de tegenbewijsregeling en het taxatierapport zal je ze niet horen. Op zich logisch, want de belastingdienst loopt op die manier al snel enkele duizenden euro’s aan belastinggeld mis.

Wanneer is de tegenbewijsregeling interessant?

Voor jonge auto’s van een paar jaar oud is het bijna altijd interessant om de tegenbewijsregeling te gebruiken.

Bij een auto met schade vanaf een schadebedrag van €1000,-, is de tegenbewijsregeling ook interessant.

Er zijn altijd uitzonderingen. Het is daarom belangrijk om altijd e.e.a. van tevoren door te rekenen om achter de laagst haalbare BPM voor jouw import auto te komen.

De duurste adviseur is de gratis belastingtelefoon

Het slechtste advies wat je kunt krijgen, is van de belastingtelefoon. Zij zullen geen berekening voor u maken en hooguit verwijzen naar de rekenmethode van de forfaitaire afschrijf tabel. Berekeningen via deze tabel van de belastingdienst liggen vaak veel hoger dan onze berekeningen. Het verschil is dat onze berekeningen gebaseerd worden op de échte waarde van de occasion. Dezer waarde stellen wij vast binnen de spelregels die de wet, jurisprudentie, geeft.

Het best laat je je adviseren door een onafhankelijke expert, de duurste adviseur is de belastingtelefoon.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.