fbpx

Bpm op ingevoerde auto lager. door Sameer van Alfen

AMSTERDAM – Nederlanders zijn voortaan goedkoper uit bij de aanschaf van een geïmporteerde auto. De Belastingdienst moet toestaan dat de luxebelasting bpm zo voordelig mogelijk uitvalt voor de consument. Dit heeft het gerechtshof in Arnhem gisteren bepaald.

Volgens de stichting BPM Claim Nederland betekent de uitspraak dat consumenten, handelaren en importeurs gemiddeld zo’n 500 euro goedkoper uit zijn als zij een gebruikte auto uit het buitenland invoeren.

De stichting voerde de afgelopen jaren procedures tegen de fiscus over ongeveer 1000 ingevoerde auto’s. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad al dat voor het berekenen van de bpm niet de verkoopprijs, maar de inkoopprijs centraal moet staan. Dit scheelt al snel honderden euro’s op een tweedehands auto die iemand bijvoorbeeld in Duitsland koopt en daarna hier registreert.

Maar autohandelaren vonden dat zij nog steeds te duur uit waren, doordat de fiscus voor het vaststellen van de inkoopprijs alleen de eigen Auto Telex toeliet. Terwijl het systeem van de autobranche zelf, Xray, vaak tot een lagere waarde voor dezelfde auto komt.

Het hof vindt dat de fiscus Xray niet mag weigeren. Volgens BPM Claim worden er jaarlijks ongeveer 100.000 auto’s uit het buitenland geïmporteerd. Het zou dus gaan om een bedrag van 50 miljoen euro dat de fiscus jaarlijks te veel opstrijkt. De Belastingdienst kan nog wel.

De Telegraaf – 12-08-2010

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.