Elke Nederlander met een in Nederland geregistreerd motorrijtuig dient BPM te betalen. De hoogte van deze Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen is afhankelijk van meerdere factoren en dus niet voor elke auto gelijk. Er zijn zelfs auto’s die vrijstelling hebben van het betalen van BPM. Dit geldt vooral voor zuinige auto’s die onder een bepaald aantal uitstoot van CO² blijven. Bij aanschaf van zo’n auto hoeft men dus geen BPM te betalen en dat scheelt toch aardig in de kosten.
CO2
De BPM kan op meerdere manieren berekend worden. Sinds 2013 berekent de Belastingdienst deze BPM alleen nog maar via de CO²-uitstoot, maar er zijn dus nog twee manieren. De Belastingdienst kijkt naar de als eerst genoemde manier, omdat dit voor hen het grootste financiële voordeel oplevert. Bij het berekenen van de BPM via de eerste manier wordt gekeken naar de uitstoot. Er zijn diverse categorieën opgesteld waarbinnen een auto kan vallen. Hoe hoger de categorie waar de auto invalt, des te hoger de BPM wordt. Kort uitgelegd wordt er gekeken naar de categorie en dan naar het basisbedrag van deze categorie. Vervolgens kan het zo zijn dat een auto meer uitstoot dan de beginwaarde van een categorie en dan gaat de teller lopen. Per extra gram in die categorie komt er een bedrag bovenop de BPM. Tot slot wordt het totaal berekend en dit dient dan betaald te worden.
Gebruikte auto BPM berekenen
Bij het importeren van een gebruikte auto is er een andere manier om de BPM te berekenen. Omdat deze auto’s al gebruikt zijn is het bedrag van de BPM lager. Er wordt in dit geval gekeken naar de leeftijd van de auto en daar wordt een bedrag aan gekoppeld. Er zit een groot voordeel aan het importeren van een auto, want de BPM is in veel gevallen flink lager. Op internet zijn diverse BPM-berekeningen te vinden waarmee u kunt berekenen hoeveel BPM u dient te betalen voor een auto. Dit is handig om voor aanschaf van een nieuwe auto uit te rekenen, want zo weet u hoeveel extra kosten er nog bovenop de aanschafprijs komen.