fbpx

Auto importeren uit België; een interessant alternatief voor import uit Duitsland?

Auto importeren

Wanneer men denkt aan het invoeren van een auto uit het buitenland, wordt vaak al snel gedacht aan een auto importeren uit Duitsland. Het aanbod is groot, er zijn veel jonge occasions te vinden en de degelijke Duitse auto’s zijn vaak voorzien van diverse luxe opties en voorzieningen.

Toch denkt u misschien aan een alternatief: u zoekt uw importauto liever nog wat dichter bij huis, of vreest voor een taalbarrière omdat u de Duitse taal niet voldoende beheerst. Een auto importeren uit België is dan zeker een interessante mogelijkheid. Wat maakt een auto invoeren uit België een aantrekkelijke optie? We bespreken het in deze blog!

Een auto invoeren uit België: De voordelen

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het loont om een auto uit België te importeren. We zetten ze graag voor u op een rijtje:

Het auto aanbod

Het auto aanbod in België is uiteraard niet zo groot als in Duitsland, maar is ook zeker de moeite waard. Het aanbod is qua omvang vergelijkbaar met de markt in Nederland, maar de samenstelling van het aanbod is de factor die de import uit België pas echt interessant maakt.

In België vindt u namelijk modellen en uitvoeringen die in Nederland niet of nauwelijks te verkrijgen zijn. Belgische auto’s zijn bovendien vaak luxer uitgerust en bieden meer opties dan de Nederlandse tegenhangers. En in het algemeen zijn Belgische auto’s een stuk gunstiger geprijsd dan de auto’s in ons eigen land.

Bovendien worden er in België jaarlijks meer nieuwe auto’s verkocht dan in Nederland. En dat gegeven zorgt er weer voor dat er binnen de Belgische automarkt meer jonge occasions aangeboden worden.

Nabijheid

Hoewel Duitsland al gunstig is qua ligging, mag de omvang van het land niet vergeten worden. Een auto in Keulen of Düsseldorf kunt u mogelijk binnen dezelfde dag ophalen en door de importkeuring krijgen, wat het mogelijk maakt om gebruik te maken van een tijdelijk Nederlands kenteken voor de reis. En indien u liever gebruik wilt maken van verzekerd transport vallen de transportkosten dankzij de afstand ook erg mee. Maar heeft u uw droomauto in Berlijn of München gevonden? Dan kan het transport net wat meer voeten in de aarde hebben.

Wanneer u kiest voor het importeren van een auto uit België bespaart u ten opzichte van Duitsland mogelijk aanzienlijk op de transportkosten en kunt u bovendien nog sneller in het bezit zijn van uw nieuwe auto.

Geen taalbarrière

Bij het importeren van een auto uit Duitsland is het prettig als u de Duitse taal voldoende beheerst om u verstaanbaar te maken en te begrijpen wat de verkoper of dealer u vertelt. Zeker wanneer u nog wilt onderhandelen over de prijs of de uitrusting van het voertuig.

Wanneer u een auto wilt importeren uit België raden we aan om u te richten op Vlaanderen. In het Vlaams Gewest vormt de taal geen barrière en kunt u eenvoudiger onderhandelen. Zo weet u zeker dat u het maximaal haalbare uit uw deal haalt en bovendien is de kans ook kleiner dat er misverstanden ontstaan over bijvoorbeeld de staat van de auto.

Indien u een goed woordje Frans spreekt is Wallonië vanzelfsprekend ook een mogelijkheid, wanneer u zoveel mogelijk zelf wilt oppakken bij het importeren van uw auto.

Uiteraard kunt u ook kiezen voor de ondersteuning van Importautos.nl tijdens het gehele importproces, inclusief het contact met de dealer of verkoper. Op die manier hoeft taal nooit een barrière te vormen. Wilt u hier meer over weten, bekijk dan onze importpakketten.

Tijdelijk Nederlands kenteken te gebruiken

Wanneer de afstand van de verkoper tot Nederland het toelaat om de auto op te halen en deze dezelfde dag nog door de importkeuring van de RDW te krijgen, kunt u gebruik maken van een tijdelijk Nederlands kenteken. Met dit tijdelijke Nederlandse kenteken is het bovendien meestal geen probleem om uw auto tijdelijk te laten verzekeren bij uw verzekeringsmaatschappij.

Car-pass en inzicht in kilometerstanden

Wanneer u een occasion koopt in België is de verkoper verplicht om een zogenaamde Car-pass te verstrekken. Dit document is vergelijkbaar met het Nederlandse tellerrapport. De Car-pass biedt u inzicht in de kilometerstanden en voorkomt fraude op dit gebied.

Ook gunstig: tussen Nederland en België worden kilometerstanden uitgewisseld, om fraude tegen te gaan. Nederland kent een dergelijke regeling niet met Duitsland.

Verplichte technische keuring

De Belgische verkoper (van een occasion) is verplicht om voorafgaand aan de verkoop een technische keuring uit te laten voeren. Zo bent u ervan verzekerd dat uw auto in de conditie is die u verwacht, en zijn eventuele gebreken al duidelijk tijdens het onderhandelen.

Fabrieksgarantie en merk occasion garantie

Schaft u een nieuwe auto of een hele jonge occasion aan in België? Dan valt deze vaak nog onder de fabrieksgarantie. U kunt dan met garantiegevallen gewoon terecht bij iedere officiële dealer in Nederland.

Bovendien hebben veel automerken een Europees garantielabel opgericht. Daarmee heeft u met uw Belgische occasion ook garantie in Nederland en kunt u bij de officiële dealer in uw omgeving terecht. Merken met dergelijke garantielabels zijn onder andere BMW, Audi, Mercedes, Ford, Volkswagen, Porsche en Volvo. Vraag hiernaar bij uw verkoper.

Meer weten over een auto importeren uit België

Al met al is België minstens net zo’n interessant importland als Duitsland. Hoewel het auto aanbod minder omvangrijk is, zijn er genoeg aspecten die de keuze voor een importauto uit België rechtvaardigen. U bent als koper in België goed beschermd door heldere regelgeving, en de reisafstand en voertaal maken het importproces vanuit dit land een stuk eenvoudiger.

Wilt u meer weten over het importproces en de voordelen van het importeren uit België? Of bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Bekijk dan hier onze hoofdpagina over een auto importeren uit België.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.